Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chans att återfinna kärleken

/

Annons

Konstnären Miriam Vikman lever i tvåsamhet men är samtidigt starkt kritisk till det, precis som sin sambo. Hon ser det som ”ett förlegat förhållningssätt i en samtid då vi är mycket mer medvetna om oss själva och våra behov”.

Hennes utställning ”Scener ur ett äktenskap”, med underrubriken ”en konflikt mellan teori och praktik”, är född ur denna konflikt och känns redan på förhand, i programförklaringen, som en otroligt spännande utgångspunkt för en utställning.

Och Vikmans ”Scener ur ett äktenskap” skriker fullkomligen av vånda och tveksamhet.

Allra bäst illustreras det kanske i målningen ”Det går över tills du gifter dig”. Det finns en dramatik i den och flera av de andra målningarna som speglar konflikten väldigt bra. Det är en slags vrede och frustration över sakernas tillstånd och hur man medvetet eller omedvetet anpassar sig efter dem.

Utställningen känns rå och punkig och sträcker sig från abstrakta färgexplosioner till förvridna avbildningar av människokroppar som vuxit ihop.

I vissa målningar är det en kall, fundersam tystnad medan andra skriker åt betraktaren att tänka efter.

I ett av verken kan man till och med ana en viss försoning till situationen och en stor kärlek för den andra individen. Vikman uppvisar en stor självmedvetenhet över situationen och hur hon förhåller sig till den.

På så sätt känns hennes utställning brutalt uppriktig i hur hon framställer och problematiserar de komplicerade frågorna om hur man lär sig att leva med sig själv med någon annan och vad det innebär att vara människa.

”Det privata är politik”, finns det som bekant ett uttryck som lyder och det är lätt att tänka på det när man ser Vikmans utställning på Galleri LarsPalm i Sandviken.

Gå och se den!

Kanske kan det få dig att reflektera över din egen situation, vilket bara kan vara nyttigt. Kanske lyckas du med att återuppfinna kärleken även om det bara inneburit att man kommit fram till samma sanningar igen. Åtminstone har man skänkt det en tanke och inte låtit det gå i slentrian.

Annons