Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vagn kommer lastad med konst

Annons

En röd vagn som rymmer ett helt konstgalleri kommer rullande på småvägar från norr, i den modesta hastigheten av 30 kilometer i timmen. Vagnen klassas som ett LGF, Långsamt Gående Fordon och för sådana är det inte tillåtet för att åka på motorväg eller i högre hastighet. Det berättar Filippa Nilsson Kallhed, en av vagnens byggare och galleriets skapare.

Det mobila galleriet skapades under Kulturhuvudstadsåret 2014 i Umeå av Evelina Sjöström, Filippa Nilsson Kallhed och Erika Stöckel, elever vid Konsthögskolan i Umeå. De ville skapa en portabel och opretentiös konstscen för att kunna nå människor som vanligen inte går på konstgalleri.

Nu är de ute på en två månader lång turné landet runt, med start i Umeå och målgång i Stockholm, för att skapa kontakt med lokala kulturutövare och visa konst på platser där den vanligen inte syns, som vid utomhusbion vid caféet i Boulognern i Gävle.

Galleriet förändras under resans gång, utställningar och teman skiftar beroende på vilka konstnärer som medverkar. De medverkande är nästan alla nyutexaminerade från någon av landets konsthögskolor och ingår i ett nätverk. I Gävle blev det sommarbio med konstfilmer av svenska och europeiska konstnärer. Lokal kontakt här är Jonas Westlund, bördig från Sandviken. Övriga filmer har de fått in genom ett så kallat Open call där medverkande efterlysts, ett bra sätt att knyta kontakter som trion använt sig av förr.

När jag kommer till platsen vid caféet hade de precis kommit och håller på och lastar ur madrasser och täcken ur galleriet. "Mamma, varför har de så mycket packning?" hör jag en liten röst fråga bakom mig. Jo, för de inte bara visar konst i vagnen, de bor där också under resans gång, ibland på en camping, ibland på en parkeringsficka. Och mycket vacker natur får de se under resan, nästan så de får en överdos, skrattar Evelina Sjöström.

Inne i vagnen finns blommiga kuddar att sitta på och så fort dörren stängs blir det becksvart, bara filmrutan syns. Det är stämningsfullt och skulle ha varit riktigt bekvämt, om det inte var för värmen, som snart blir tämligen plågsam. Men jag orkar se hälften av filmerna, alla mycket olika. Hugo Hedbergs Trickster undersöker den busiga figuren i olika gestalter, Jan Hakon Erichsens Destroyer är en rolig film som visar hur frukt och grönsaker demoleras med hjälp av sinnrika maskiner, byggda för ändamålet. Magic for Benjamin av Antonio Leal och Jesper Veileby handlar om det indiska reptricket. Efter en stund får jag sällskap av Tommy Pedersén och Julia Gidlöw, som båda har gått Konstskolan i Gävle och är välkända för konstpubliken genom utställningar, bland annat på Kulturkiosken.

Nästa stopp blir Galleri Lars Palm i Sandviken på fredag där det blir konst-barbeque på temat turism, camping och svensk sommar. Besökarna uppmanas att ta med sig en pryl som förknippas med sommar, turism och camping. Meningen är att ett tillfälligt museum ska uppstå under dagen. Dessutom blir det DJ:s, grillat och spel av alla de slag. Festen pågår 14-22 och är gratis.

LÄS MER om Trailer Gallery

Annons