Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lustmord på Zorn – på hemmaplan

/
  • Peter Johansson målar i Zorngården, Nordiska hörnan. ”På 90-talet gjorde jag en utställning om min mor, som drev en våffelstuga på fjället. Då ville jag gärna göra en utställning om pappa också, men det rann ut i sanden”, berättar Peter Johansson.
  • ”Självporträtt i rött”, Peter Johansson 2012.  Peter Johansson poserar iklädd Anders Zorns originalkläder på Zorngården – med ett oerhört porträttlikt resultat. ”Han pendlar mellan ilsken och sur på alla bilder. Bara du ser tillräckligt sur ut så blir du Zorn helt enkelt”, säger Peter Johansson.
  • Förhandsvisning av utställningen ”Johansson vs Zorn” för hundar.
  • Detalj ur ”Emma och Mouche”, 1906, Anders Zorn.

Helst skulle Peter Johansson måla över Zorns original. Men i utställningen ”Johansson vs Zorn” nöjer han sig med ett färgstarkt lustmord på dalakonstnären framför andra.

Annons

Uppväxt i Dalarna, med en pappa som var kyrkomålare med konstnärliga ambitioner men som oftast fick nöja sig med att dekorera allmogemöbler till turister, har Peter Johansson ett nära, men komplicerat förhållande till Anders Zorn. Vid de många besöken på Zorngården sken fadern upp, men det var också där det blev tydligt vad han inte lyckats med. I utställningen som nu har öppnat på Zornmuseet i Mora har Peter Johansson axlat sin fars bitterhet och gör ett försök att ge igen.

– Zorn var ju så jäkla driven och duktig, inte bara målare och akvarellist, utan en fin skulptör också. En fantastisk hantverkare på alla områden. Om jag nu ska konkurrera med honom måste jag skrika med stora bokstäver. Så jag visar illröda, stora skulpturer och ramar om hans målningar med mina orangea ramar. Det hade varit roligt att måla över hans målningar, men det går ju inte.

Vad har du för relation till Zorn?

– Redan när jag var liten försökte jag måla av hans målningar, precis som min pappa gjorde. De är faktiskt med i utställningen, men nu har jag målat dem orangea. Jag har gett upp.

I slutet av 1980-talet bearbetade du ditt dalatrauma, bland annat i form av styckade dalahästar. Vad är det som får dig att återvända nu?

– Jag blev jättetrött på det, alla ställde frågor om identitet och ville ha itusågade dalahästar. Men efter att ha vilat från ämnet i tio år känns det roligt igen. Den här gången tar jag inte upp flyktingpolitik eller rasism, snarare ställer jag estetiska spörsmål om kulturens vagga här i Mora.

– Utan Zorn hade vi inte haft dalahästen annat än som leksak, kanske inte heller någon midsommarstång. Han har fört in mycket av det jag avskyr, en jäkligt jobbig person.

I utställningskatalogen är det hundar på var och varannan sida, vad gör de på Zornmuseet?

– Vi släppte in över 100 hundar på museet, det var så många hundar som Anders och Emma Zorn hade genom åren. De fick inga egna barn, i stället blev hundarna väldigt viktiga.

Hur var det att jobba med så många hundar?

– Jag måste säga att mattarna och hussarna var värre.

Utställningen ”Johansson vs Zorn” är en av få utställningar med samtidskonst på Zornmuseet och visas till den 10 mars.

Mer läsning

Annons