Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga Fanny

/

Hon känns lite farlig, Fanny Erkelius. Farlig men ärlig, som när man vet att man kan men inte behöver tala om det. Man bara visar det i sin konst.

Annons

Hennes teckningar en masse – och många en face – på Kulturkioskens ”provrum” Sideshow är alldeles, alldeles oemotståndligt ärliga.

Det är otäckt också.

Politiskt till och med.

Självupplevt bitvis.

Men drivet! Fanny Erkelius viker inte en tum – utan uns av spekulation. Hon bara visar sin konst och finns mitt i, med egen stil och i sin fulla rätt.

Ja, jag blir imponerad (det är inte ofta). Imponerad och glad! Glad för nån som bara gör utan att stoppas av vad som går att göra – eller borde göras – glad för nån som bara spränger fram bland allt sneglande. Allt detta av en kvinna som inte gått klart sista året på bild- och form på Vasa än!

Ärligheten, tekniken och det som i samhället är så sjukt – men så friskt att visa upp. Hon konfronterar oss: Fuck de pryda!

Det är så här det ser ut!

Men det är ändå inga dagboksblad som hänger på Sideshow, det är Fanny Erkelius noga med att betona, i stället lyfter hon fram motsatserna som styrkan:

”Nån enstaka teckning reflekterar nån period i mitt liv, men mest ser jag dubbelheten i dem, kontrasterna.”

Det ser jag också. Som i de mer feministiska teckningarna, mansblicksbilderna av kvinnan – ”hon som är så jäkla stark, och samtidigt så svag!”.

Än så länge är det bara blyerts, säger hon.

Pennan i handen och hon älskar enkelheten, att samma dåliga penna kan vässas och skapa underbara bilder.

Själv känns hon allt mod till trots lite ställd av uppmärksamheten. Tecknat var och varannan dag har hon gjort sen ettan och när folk köpte som galningar på vernissagen i förra veckan, måste hon fråga: Är det säkert? Ska du verkligen ha den?

Hon lär sig. Hon kommer bli tvungen lära sig hantera köpsugna. Hon kommer gå långt.

Glad för nån som bara gör utan att stoppas av vad som går att göra – eller borde göras!

Mer läsning

Annons