Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fernström etsar sig fast i konsten

/
  • De flesta av verken i utställningen ”Evigheter är svartvita.        Endast ett fåtal är till viss del färglagda.
  • Verket ”Evigheten” föreställer Linn Fernström själv. Den skildrar hur förgängligt livet är i förhållande till evigheten.
  • Linn Fernström intresserar sig för proportioner. Många av hennes konstverk är stora. På så sätt får de ett förhållande till kroppen i stället för till huvudet, tycker hon.
  • Verket ”Leopard på stranden”. Djur har alltid legat Linn Fernström nära och kommit att bli en del av den värld hon gestaltar.
  • Linn Fernström är en av de mest omtalade konstnärerna i Sverige under 2000-talet.

Linn Fernströms många gånger absurda, men samtidigt lekfulla och mystiska verk är populära på såväl den svenska som den internationella konstmarknaden.

Annons

Nu ställer den omtalade konstnären ut sina etsningar i kopparplåt på Grafikens hus i Mariefred.

Några konstsamlare dyker upp precis när intervjun ska börja. Vi skjuter upp den och Linn Fernström visar dem runt och berättar om sin konst. Kanske kommer de att köpa några av verken. Sedan hon slog igenom på riktigt 2001 har hon varit en av de mest uppmärksammade och bäst betalda konstnärerna i Sverige under 2000-talet.

Hennes verk ”Ballongerna” såldes på auktionskammaren Bukowskis för 1 550 000 kronor 2010. Även om det inte hör till vanligheterna ens för henne så är hon medveten om att hennes verk betingar ett värde på marknaden. Men hon upplever inte att det påverkar hennes konstnärskap.

– Det har alltid varit pressande. Jag försöker göra något jag aldrig gjort förut och som är bra. Det är ingen skillnad mellan när jag var 20 och i dag.

Konsten har varit en del av hennes liv så länge hon kan minnas. Som barn gick hon i Waldorfskola och hon har tecknat varenda dag sedan dess. Ofta avbildar hon sig själv.

– Jag har fri tillgång till mig själv och kan göra vad jag vill. Så jag använder mig själv som modell.

Etsningarna har hon gjort genom att rispa in motiven i kopparplåtar. Metoden påminner en del om att teckna men är mer fysiskt krävande. Apor, leoparder, fåglar, insekter, barn, Linn Fernström själv och avhuggna kroppsdelar är några av motiven. Kontrasten mellan de estetiskt vackra bilderna och svärtan som finns i vissa av verken är ofta stor. För den som har följt hennes konst genom åren är detta inget nytt. Linn Fernström skildrar parallella världar där dröm möter verklighet.

Sedan ett drygt år tillbaka bor hon i New York. Den vackra miljön i Park Slope i Brooklyn där hon bor, i kombination med närheten till Manhattans konstmuseer, inspirerar henne, men hon kan inte se att hennes konst har påverkats av flytten. Inte ännu.

– Himlen är högre och klarblå, träden är högre, bilarna och matförpackningarna är större. Allt är större. Jag tror att man förhåller sig till proportioner. Vi får se om det kommer att synas.

Sally Henriksson/TT Spektra

Mer läsning

Annons