Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är barnen konstnärliga förebilder

/

I en monter syns en teddyapa som står på en vit fågelvinge och har ett hjul från en leksaksbil till nos. Där finns också en robot med barbieben, en ET-docka instoppad i en nalle och en båt som har en hammare till mast.

Annons

Det sägs att Picasso snabbt lärde sig måla som en vuxen men fick ägna hela livet åt att lära sig måla som ett barn. När eleverna i klass 1B och 2B på Källöskolan i Bomhus bjöds in till en workshop i somras var tanken just att de skulle skapa utan vuxna förebilder.

Framför sig hade de gamla leksaker och prylar som de fick fria händer att ta isär och foga ihop till någonting nytt. Och det gick snabbt, vittnar konstnären Mari Jäderberg Vasdekis om. Hennes uppdrag har varit att göra lermodeller med utgångspunkt från barnens objekt.

Konst för barn består av åtta utställningar som i går hade premiär på olika håll i Sverige. I tre veckor ska Bomhuselevernas och Mari Jäderberg Vasdekis verk visas i Bomhus Folkets hus för att sedan åka ut på turné samtidigt som en ny utställning på ett annat tema kommer till Bomhus. Sådär ska det fortsätta fram till juni nästa år.

Idén kläcktes av riksorganisationen Folkets hus och parkers avdelning för vandringsutställningar som ville hitta på någonting som kunde väcka barn och ungdomars intresse. Att Folkets hus i Bomhus valdes ut att delta i projektet var ingen tillfällighet, rörelsen har jobbat med barnkonst länge under ledning av konstnären Mari Jäderberg Vasdekis.

När deltagarna skulle utses föll det sig naturligt att välja de som redan tidigare visat intresse för liknande projekt, säger Lennart Dereskog som är vd för Folkets hus och parker.

Den 22 oktober kommer en utställning på temat video och skulptur till Bomhus, sedan blir det måleri, foto och objekt; broderi; foto och därefter serieteckning innan projektet avslutas med en måleriutställning. Under hösten och våren arrangerar Bomhus Folkets hus workshops med anknytning till varje tema.

Alla skolklasser i kommunen är inbjudna och naturligtvis är alla andra också välkomna, såväl barn som vuxna.

Det är kanske aldrig försent att lära sig skapa som ett barn.

Mer läsning

Annons