Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heja Hofors!

/

Vad ÄR det med Hofors? Hur många år har de kämpat med konsten här nu, Bengt-Göran Berg på Galleri BGB och Konstintresset, som driver Galleri Boken?

Annons

Ibland tänker jag att det är lite som de där museerna som finns på varenda – och de är många – grekisk ö jag landstigit. Vara hur liten den vill ett museum finns i Chora (den viktigaste orten på en grekisk ö), något att vara stolt över helt enkelt.

Det förstnämnda visar åter ateljéföreningen East Park (de finns i samma hus som galleriet på Östra Parkgatan) och det är gott att se att alla är kvar. Alla har de hunnit odla sin ”stil” under de här åren, varje advent samlas de under ett tema, i år ”Stilleben med konstiga ting”.

Iris Santén väljer vyer till stilleben i sitt stabila men aldrig trista måleri, Veroniqa Perzon vågar samtidigt hålla tillbaka och fylla en hel duk med sina typiska figurer och tecken, Johanna Fröjd visar ett bitande citronporträtt och att kyrkofönsterrutor också kan bli stilleben, Emil Erikssons flippade ”Stilleben av blå tax illa utklädd till grävling” är bara... ja, Emil!

Men överraskar stort i år gör Pia de Veen som brutit helt med det serie/barnboks/sagoinspirerade tecknandet och nu visar stort måleri. Vänder det som skevar till expressiv styrka. Abstrakt och ettrigt frätande – allt detta i två bilder där mekaniska ting varit det avbildade. Här finns mer att hämta.

Dagens andra överraskning finns på Boken, jag är inte mycket för djurmålningar, men det är stört omöjligt att stå emot Karin Ferlins bilder. Dessa är heller inga typiska djur, detta är moderna djur för vilken barnbok som helst. Ljuvliga – med dito titlar.

Annars blandar hon medvetet, och väl mycket för mig, tekniker och motiv. Detta, berättar hon, därför att hon har tillbringat mycket tid i sin allra första ateljé, vid sjön Hyn utanför Hofors, och just ville prova allt. Hon är förlåten, för närbilderna på ärgade redskap tippar lite åt ”för mycket vitt i färgen” – men är ändå utsökta.

BGB och Boken, två goda skäl att dra till Hofors alltså.

Mer läsning

Annons