Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt hänförande!

/

Det är som linjens suveräna mästare vi mest känner Gävlekonstnären Maja Lisa Nenzell. Bland annat från en utställning med teckningar på just galleri K några år före hennes bortgång vid 95 år ålder år 2009.

Annons

Hon hade ständigt blocket med sig, var "klädd" i det. Satt och tecknade i Gävle teaters mörker, på symfoniorkesterns repetitioner och konserter. Kulturevenemangen, av vilket slag de vara månde, följde hon med block och penna i handen. Linjen var snabb, pregnant, rörlig. Porträttlikheten i teckningarna kom liksom till henne. I en annan tid hade hon varit en ypperlig reportagetecknare.

I dag är det lika roligt - och lite överraskande! - att få se en annan sida av Maja Lisa Nenzells konstnärskap, måleriet. Teckningarna är alltså inte med den här gången (jo, titta i vaggan, där ligger de!). Men på väggarna hänger målningarna. Mest akvareller men också några oljor.

Och oj, så roligt det är att se något jag tror kan vara ett slags kulturell salong hos Elisabet Gagge i Strömsbro. I alla fall berättade Bertil Linderoth, känd som Linkan för alla och envar, för mig hon förde ett slags kulturell salong med afternoon-tea. På "Kulturafton" tycker jag mig känna igen Bertil skarpskurna och välbekanta profil. och visst är det Elisabet som står där bredvid?

Utom de två oljorna som berättar om en kulturafton finns här utmärkta porträtt i olja. Bland annat ett självporträtt i Olja och krita från 1930-talet som visar en fint och väl målad allvarsam, ung dam. Ett annat trettiotalsporträtt i olja är "Eva", mycket levande utfört.

Maja Lisa Nenzells dotter som varit behjälplig vid utställningen berättar att modern ofta gjorde beställningsporträtt och här finns en rad målade i akvarell. Bland akvarellerna finns också modeller och en pianist som dirigerar.

Och så finns här blommor, ett slitet alvarellmotiv kan tyckas men det fina med Maja Lisa Nenzells buketter är att de nästan alla ser ut att vara överblommade. I det där stadiet när de liksom är på väg att spricka. Som om en rörelse riste genom bukettens blommor och blader. Helt hänförande!

Mer läsning

Annons