Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittar tillbaka och hittar rätt

/

Annons

Nog har det haft lite av experiment över sig, galleriet Galaxen, litet och opretentiöst mitt i en galleria har utlöparen av Sandvikens konsthall skaffat sig ett alldeles eget rum – på gott och ont – och presenterat sett och osett. Fler än en gång riktigt spännande utställningar.

Nu dyker en gammal räv upp, senast såg vi Gregor Löjdström på Tallbo, då hade situationerna, berättelserna i porträtten nästan tagit över. Sen smög han in ett hakkors (en sprickbildning i isen, som han valde att behålla) i en målning på Konsthallen förra året, och det tog skruv! Samhällskritiken flödade, en arg Gregor är en bra Gregor!

På Galaxen lägger han åter tyngdpunkten på landskapen, letar det lilla i det stora – även om det enda porträttet heter ”Persona, varg i Veum; dock rotdragen” – och ställer frågor och svar i det modernistiska måleriets terräng, landskap vi sett många gånger förr, landskap han bryter sönder för att bygga upp – eller tvärtom.

Monterar, bit för bit, utifrån en inifrån tänkt uttrycksfullhet, ibland tar färgen nästan strupgrepp på de stilla lagda former som ständigt förökar sig i konstnärens öga där han fångar upp dem med lätthet, i ett slags nervigt lugn som går över slätter och fält, långt därinne vilar i hans måleri vetskapen om att allt föränderligt går att betvinga – ett tag.

Sen drar han in livsträdet Yggdrasil – visste ni att ”drasil” är ”häst” på isländska?! – och får in heligheten intill en bild av Entropi, blir det utslocknandet i de brinnande fälten?

Löjdström hittar tillbaka och hittar rätt.

Mer läsning

Annons