Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hofors Poison Ivy?!

/

– Det är Johanna som slåss med en murgröna...

Pia de Veen förklarar sin nya utställning för Konstifiks Elvy Drougge.

Annons

Tydligare än så kan man inte vara för här finns Johanna (med efternamnet Fröjd och Pia de Veens ateljékompis i Hofors) och murgröna i en hatkärleksrelaterad omfamning.

Men vad är vad? Vem stryper vem? Och vad är det med Pia de Veen och murgröna (”ivy” på engelska)?

För som det brukar vara hos de Veen, i teckning efter teckning i utställning efter utställning har hon lindat den slingrande växten, som en symbol för uthållighet, kring allsköns motiv – och älskat den. Jag vet för jag har, liksom halvholländska Pia, också alltid en del av mitt hjärta kvar i Nederländerna. Jag har som hon sett den allomfattande murgrönan slingra sig överallt, genom hustak och över kanaler, kring trädstammarna i Kröller-Müllerskogen i Otterlo (Hollands enda skog, med tillhörande konstmuseum). Som för att binda samman de där folken från överallt och erövra minsta plätt av något redan så litet med sin envisa, stundtals kvävande, skönhet. Det var då. Vad vi älskade den!

Pia de Veen har fortsatt, satt den som ett emblem stundtals, och nu med kvinnan som kämpen, som Poison Ivy?! Som den vars vener pumpar klorofyll i stället för blod? En replik av den kvinnliga superhjälten och Batmans antagonist, den femme fatale och militanta miljökämpe som vill rädda jorden genom att utrota mänskligheten?!

Nå, hon kan lika gärna vara en väntande, vårdande, ömsint Johanna – mugrönan ormar sig likt en Törnrosatörne utan törne – och det är styrkan i bilderna: Dubbelheten. Ömsom öm boa, ömsom erotiserande, ömsom allt nära utslaget av Johannas många tatueringar. Beviset på falla till föga, förlora kontrollen. Lite likt den som kliver ur envisheten och styrkan, då kanske också ensamheten bryter igenom och till slut står hon där – som ett tryck i tapeten bakom. På andra bilder har hon bara gett sig hän. Ivyriserad.

I England kallas murgönan också ”Bindwood” och ”Lovestone”, tack vare hur den klänger sig fast och växer över. Det finns till och med en särskild ”Swedish Ivy”.

– Det är Johanna som slåss med en murgröna...

Och av denna combat har Pia de Veen gjort en omsorgsfull och vacker, ovanlig och överraskande fotosvit.

Pia de Veen ställer också ut på Boken på biblioteket i Hofors, tillsammans med Helena Norling, som skrivit texter till målningarna där, men det är på Konstifik det händer.

Mer läsning

Annons