Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsbefruktning av hantverkare bär frukt

/

En knyppling blev grunden till ett grafiskt mönster som i sin tur inspirerade en snickare. Bland hantverken som ställs ut på Silvanum finns många exempel på korsbefruktning mellan olika tekniker.

Annons

Att låta hantverkare av olika slag inspirera varandra var grundtanken när landstingsfinansierade Form i Gävleborg utlyste en ettårig kurs och workshop för professionella hantverkare i länet.

Gensvaret blev stort och projektledaren Brita Dixelius satte ihop en spretig grupp med bland andra en florist, snickare, slöjdare, grafisk formgivare och knypplerska.

Deltagarna har träffats en handfull gånger under ledning av inredningsarkitekten och formgivaren Mikael Löfström som har delat ut läxor i stil med: Gör ett självporträtt! Låt dig inspireras av ett gammalt föremål!

Kursen avslutades i höstas och fram till sista mars i år har utställningen ”Tolv format” visats på Hälsinglands museum. Namnet är fortfarande detsamma nu när utställningen kommer till Gävle, trots att utställarna har decimerats till nio hantverkare.

Åsa Jägergård har jobbat som grafisk formgivare och illustratör sedan 1994 och kände att hon behövde ny input för att komma vidare.

Hon beskriver hur knypplerskan Kerstin Palmqvist inspirerade henne till ett mönster som sedan vandrade vidare till en stolsits av snickaren Gunilla Boestad.

– Det är som att skicka iväg en boll som hoppar mellan oss och ger nya impulser, säger Åsa Jägergård.

Hon är etablerad och har återkommande kunder bland exempelvis bokförlag och museer. För vävaren Ulla Forsberg som tog steget att bli egenföretagare för 1,5 år sedan är det tuffare.

Just nu har hon ett uppdrag att göra en rekonstruktion av klädseln till en Volkswagen från 1953. I övrigt förlitar hon sig på kontakter, sin hemsida och utställningar.

– Att nå ut till kunder är svårt och jag har inte tagit ut någon lön ännu. Men jag ångrar inte satsningen, man måste våga prova, man får inte dö nyfiken, säger hon och skrattar.

Lena Löthman är textil formgivare och relativt nybliven professionell hantverkare. Hon jobbade som specialistsjuksköterska tills hon blev utbränd och har precis öppnat en butik i Högbo Bruk med både egna och andras alster.

– Jag är ständigt på spaning efter färger och färgkombinationer. Men det är jättesvårt att leva på sitt hantverk, alla processer tar så lång tid, det är inte som på en fabrik. Många får sin prisbild från Ikea och är inte beredda att betala fem gånger så mycket för en unik produkt, säger hon.

Mer läsning

Annons