Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite väsen för mycket

/

Annons

David Rolf Lingvall,

blandteknik

29.1-14.2

Anspråkslös kom jag ihåg att jag skrev om honom när han visade sitt examensarbete från bild och form på Hammar på Galleri Lars Palm.

Nu har det gått några år och David Rolf Lingvall är fortfarande anspråkslös, i ordets bästa bemärkelse.

Det är liksom inte så mycket ståhej när han drar ihop en utställning. Det blir lite väsen för mycket, liksom.

Som collagen till exempel, dem gjorde han för någon dag sedan när han kollade på teve i soffan.

Samtidigt är de fulla av innehåll! Eller Sandvik(en), kanske jag ska skriva: Här får man leta lite och hittar den guldko Sandvik lät gjuta till något jubileum, ett verkstadsgolv på fabriken och en vy från Årsunda. Som en förströdd lek med födelsestans stoltheter. Åttahundraelva kallar han dem, som storföretagets postnummer...

Nolltvåsex i sin tur är landskapslika, färgstarka målningar och När har fått ett klot, likt Tellus, svirrande i solhöjd. Samma intensitet i färgen men återhållet vitt breder ut sig här. I den fina teckningen ser jag linjen, i dubbel bemärkelse, tillbaka till generationslikasinnade från Sandviken som Jonatan Dahl och Sara Lundberg, men här finns inget av att följa John bara ett släktskap, eller en vänskap.

Den där trubbiga elegansen, som intresset för de allra finaste av orkidéer (!), har David Rolf Lingvall också kvar, dessa klipper han ur och plockar in i allt det tillfälliga, väggfärg och snedriven wellpapp.

Jag gillar den där inställningen, han kallar den sin ”combo”, som om allt var lika fint, egentligen.

Inget nytt i det, det gäller bara att göra det och blanda så många gula nyanser att betraktaren vill gå fram och känna på verket.

Man får lust att känna på David Rolf Lingvalls målningar, nära blanda sig i den där sällsamma strukturen.

Fotnot: Utställningen har vernissage den 29 januari, i dag, kl 16.

Annons