Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljudkonstnärerna har upptäckt underjorden

/
  • Mikael Strömberg, Per Samuelsson och Iréne Sahlin har spelat in ljud som finns under staden. På fredag kommer allt att spelas upp på en konsert på Rådhustorget.
  • Per Samuelsson har sysslat med musik sedan sex års ålder. I dag är han en del av duon Moneeo.
  • Trion har krupit ned i brunnar och hissat ned mickar i kloaker för att ta upp ljud som kommer från stadens undre liv.

Tänk dig en trång och mörk underjordisk gång. En gång som sträcker sig så långt att ingen riktigt vet var den slutar. Tänk dig att det finns sådana gångar överallt under gatorna i Gävle.

Annons

Ljudkonstnären Mikael Strömberg har tillsammans med musikgruppen Moneeo, som består av Iréne Sahlin och Per Samuelsson, spelat in ljud som finns under staden. De har lyft på oräkneliga brunnslock för att fånga någonting som vi vanligtvis inte tänker på.

På fredag ska de hålla en konsert på Rådhustorget.

– Ljuden som kommer underifrån är spännande och låter tillsammans som ett slags ackord. Gävle har ett eget speciellt ackord som går åt H-dur, säger Mikael Strömberg.

Trion har sysslat med projektet i över ett år men det var inte förrän i våras som de kunde börja spela in ljuden eftersom det är svårt att öppna brunnslocken under vintern. Projektet har genomförts med hjälp av Gästrike Vatten som har visat dem vilka brunnar trion kan gå ned i och vilka platser som de bör undvika.

– För oss har det varit ett eldorado av ljud, städer är som musikstycken som aldrig blir färdiga. Ljud är som dofter och man hinner aldrig värja sig för dem, säger Mikael Strömberg.

Han är ljudkonstnär och drömmer akustiska drömmar om nätterna. Idén till att spela in ljud som finns under staden fick han för flera år sedan då han gjorde ett liknande projekt inför Gävles 550-årsfirande.

Just nu tillbringar Iréne Sahlin och Per Samuelsson många timmar i studion på Norra Kopparslagargatan för att göra längre musikstycken av ljuden de spelat in.

– Vi valde ut spelplatsen noggrant. Just vid Gudinnan på Rådhustorget finns det tre perfekta brunnar, säger Per Samuelsson.

Under fredagens konsert kommer högtalare att hissas ned i dessa brunnar och ovanför dem kommer trion att stå vid olika mixerbord. I träden kommer en projektor att visa bilder och filmer från tunnlarna under gatan.

– Det blir ett helt annat socialt mönster när folk är på konsert utomhus. Man kan själv välja att stanna och lyssna en stund och sedan gå vidare, säger Mikael Strömberg.

Alla tre bor i Gävle och jobbar med musik på heltid. De menar att det är annorlunda att jobba med konstnärliga projekt i mindre städer jämfört med en större.

– Det är lugnt och inspirerande i Gävle. Dessutom får man arbetsro och det är okej att låsa in sig och koncentrera sig på jobbet, säger Mikael Strömberg.

Han spelar sedan upp ett ljudklipp som kommer att vara med på konserten på fredag.

– Här fastnade jag flera timmar med att bara sitta och göra vattentrummor, och ja, man får kalla oss för ljudnördar, säger han.

Om det blir regn på fredag kommer konserten att flyttas fram till nästa fredag.

Mer läsning

Annons