Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoo kommer upp sig

/

När andra gallerier i stan står inför utflyttningshot och lokalbrist då bara GÖR Galleri Majoos Marika Backman Ullberg och Jonas Ullberg. Hela sommaren har de fejat de nya, hög-i-tak-utrustade lokalerna på Byggmästargatan 1 i Gävle. I dag öppnar man med Åke Lindbergs ansikten.

Annons

Nu tar Galleri Majoo klivet upp ur aftonskolans källare och in i lokaler med etagetrappa och högt i tak och stora gallerivänliga fönster i vinkel med utsikt mot Stadsträdgården.

Sämre plats kan konsten ha.

– Gamla konditori Chic! Säger Marika Backman Ullberg som driver galleriet tillsammans med Jonas Ullberg.

Men vi konstaterar båda att vi faktiskt är för unga (!) för att ha fikat där. Sen låg enligt annan uppgift en ”sunkig pizzeria” här i lokalerna och tills inte för så länge sen nåt fönsterföretag, tror jag det var.

Spelar ingen roll, nu är lokalen spikad och fejad in i minsta vrå och visar sig kunna hysa både galleri och ram/konstnärsmaterialbutik utan att de tar ut varandra.

Först ut i det nya är Åke Lindbergs typiska ansikten, fin- och fulansikten.

Här har de vuxit, han har tagit ut svängarna både i form och format, ibland enbart med målarkniven.

Det är nog det som gör att man inte tröttnar på ansiktena. Han vet att variera dem.

De mer outgrundliga målar han uppifrån och ner och här trycker han plötsligt dit en röd rosett i den mycket moderna flätan som får hänga fritt. I de mer sparsmakade porträtten anar jag ett släktskap med Lisbeth Sjölins skönt sköra månansikten.

Det är en fin, om än lite modest, början för Majoo. Och när nu gamla Galleri K i sitt före detta KFUM-hus går en oviss framtid till mötes – huset är uppköpt av en finanskvinna som ska göra bostäder där – riskerar blir utslängda innan jul och inte har någon ny lokal i sikte, så känns Majoos framtidstro otroligt skön. För konsten.

Mer läsning

Annons