Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten intar museerna

/
  • I juli stänger Ferran Adrià sin världsberömda restaurang El Bulli för att ägna sig åt att förnya kokkonsten på heltid.
  • Den molekylära gastronomin förenar matlagning & vetenskap.
  • 2007 blev kocken Ferran Adrià inbjuden att medverka vid prestigefulla konstutställningen Documenta.Foto: Richard Drew/Ap/Scanpix
  • Daniel Birnbaum tycker att det är på sin plats att konstlivet ägnar sig åt flera sinnen än ögat.
  • Thailändske konstnären Rirkrit Tiravanija har lagat nudelsoppa åt sin publik.

Den har länge varit på allas läppar, nu närmar sig maten de fina salongerna. När världsberömde kocken Ferran Adrià kom till Stockholm var det för att prata om mat, konst och innovationer.

Annons

Musik, vetenskap och film är sedan länge självklara spelpartners för konsten. På senare år har allt fler konstnärer lockats av tanken på mat som verktyg för sitt skapande. Under Venedigbiennalen 2003 byggde thailändske konstnären Rirkrit Tiravanija en servering där han bjöd publiken på nudelsoppa. När han nyligen var i Sverige för att ta emot Absolut Art Award passade han på att göra en matlagningsperformance på Moderna Museet. Men för Tiravanija är det inte maten i sig som är intressant, magin ligger i interaktionen.

– Det händer något med människor i mötet kring mat, säger Rirkrit Tiravanija.

Med det i bakhuvudet är det kanske inte så märkligt att en kock intar Moderna museets auditorium.

När Ferran Adrià slår sig ned vid det runda bordet på Moderna Museet i Stockholm är han omgiven av idel kulturhöjdare. Han är här för att presentera sin nyskapelse El Bulli Foundation och vid sin sida har han tidigare chefen för Tate Modern, Vicente Todol’, och konstnären Elaine Tin Nyo. Mitt emot sitter Rirkrit Tiravanija. Alla lyssnar de uppmärksamt på den spanske kocken vars matlagning skapat årslånga väntelistor till restaurangen El Bulli. En restaurang som han nu lägger ned för att ägna sig helhjärtat åt att utforska nya vägar för kokkonsten.

– Tanken med El Bulli har varit att skapa en plats för reflektion. Många blir provocerade av att serveras en rökskum, men sedan börjar de reflektera. Vi har fått människor att tänka till om livet via ett språk som alla har en relation till, säger Ferran Adrià.

För Vicente Todol’ finns det ett före och efter El Bulli. Han liknar sitt första besök på restaurangen vid en uppenbarelse.

– När jag lämnade Tate var jag utled på allt som omger och skymmer själva konsten. Sedan mötte jag Ferran och insåg att det han gör med matlagning är vad jag har saknat inom konsten. Han frigör matlagning från det runtomkring och skapar nytt genom att slå ihop sådant som ingen annan tänkt på, säger Vincent Todol’.

Museichef Daniel Birnbaum ser Moderna Museet som en utmärkt plats för att tala om konst som stimulerar andra sinnen än ögat. Kanske är det dags att bryta med tanken om broar mellan olika discipliner och inse att konsten faktiskt är allt det där; musik, vetenskap, film, mode - och mat.

Birnbaum lovar att museet inte kommer att förvandlas till ett matlaboratorium, men hoppas att vi har sett början på en utvidgad samverkan mellan mat och konst.

– Konstigare saker har vi väl sett på Moderna Museet, än någon som lagar mat.

Erika Walukiewicz/TT Spektra

Mer läsning

Annons