Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museets nya dyrgrip

/

En dyrgrip har anlänt till länsmuseet. I morgon presentas den nyförvärvade målningen ”Från sydvestra kusten” av Carl Fredrik Hill.

Annons

– Det finns en brinnande kraft i målningen som inte bara är ett stilla avbildande. Landskapet är målat inifrån, säger Ted Chikasha, intendent för museets konstsamling.

Länsmuseet har en gedigen konstsamling och visar lika många verk som Moderna museet men en viktig konstnär har alltid fattats. Carl Fredrik Hill har nu äntligen fått sin plats på museet som stolt visar upp den unika tavlan från 1866 då Hill bara var 17 år. Målningen är en gåva till museet av familjen von Rettig.

– Det betyder otroligt mycket för museet. Målningen är en viktig pusselbit som saknats, säger Ted Chikasha.

Han menar att Hill trots sin unga ålder var före sin tid. Friluftsmåleriet då konstnärerna gick ut i naturen och skapade sig en ny bild av verkligheten slog igenom först på 1870-talet, några år efter att ”Från sydvestra kusten” målats.

– Det stormiga havet är typiskt för romantiken från 1800-talets mitt. Men Hill använder sig av till exempel dagsljuset på ett väldigt nyskapande sätt.

Konstnären från Lund gick emot sin pappas vilja och utbildade sig vid Konstakademien i Stockholm. Han sökte sig sedan 1873 till Paris men hans psykiska hälsa försämrades allt mer under år 1877. Något som tydligt syns i hans konst från den tiden.

– Den här tidiga målningen har vissa naiva inslag. Inslag som försvinner i hans senare bilder, för att sedan återvända när han drabbas av schizofreni. Det är som att han återvänder till ursprunget.

Imorgon bjuder Länsmuseet in till Kulturlunch där Ted Chikasha presenterar den nya målningen och berättar om museets tidigare samling av friluftsmåleri.

Amanda Horne

Mer läsning

Annons