Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppen graffitivägg på museets tomt – för tredje gången

/

För tredje gången ställer Länsmuseet Gävleborg upp med en laglig graffitivägg.

Annons

Mellan lördagen den 20 augusti och söndagen den 18 september finns en öppen vägg på museitomten i Gävle.

Historien började redan 2007 då länsmuseet i samarbete med konstnären ROLFCARLWERNER ordnade en 12-timmarshappening för inbjudna aktiva graffitimålare. De tolv stora verk som då skapades köptes in till länsmuseets konstsamling. Året därpå ställdes verken ut inne på museet. Utställningen gav historisk bakgrund om genren, om inspirationer och om näraliggande uttrycksformer. I samband med utställningen sattes den första lagliga väggen, Open Wall, upp på museitomten. Väggen var uppenbarligen efterlängtad, för publiken strömmade till.

– Under de senaste åren har en omfattande förändring i synen på graffiti skett, menar utställningschefen Kristina Lindqvist. Graffiti är nu en etablerad konstform, flera aktiva har utbildat sig till formgivare och konstnärer, med sprayburken som verktyg och graffitins bildspråk som uttrycksform. Stora konstmuseer över hela världen köper in graffitiverk till sina konstsamlingar.

Vissa städer har permanenta lagliga väggar – dock inte Gävle.

– Allmänhetens inställning till graffiti är mer positiv än man kan tro, säger Kristina Lindqvist. I en SIFO-undersökning nyligen var 61 procent av de tillfrågade positivt inställda till lagliga väggar i stadsmiljön. I samband med sommarens gatukonstevent Art of the streets i Stockholm svänger också politikerna. Många går ifrån tanken om nolltolerans till att vilja sätta upp lagliga väggar.

– Ett av länsmuseets uppdrag är att medverka i samhällsdebatten och det demokratiska samtalet. Open Wall är ett sätt att hörsamma ett behov, undersöka ett samtida uttryck och att visa att en laglig graffitivägg behövs och att det kan fungera bra.

Mer läsning

Annons