Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisvärt nytt verk av Cyrén

/

Ingen har väl missat att de kungliga högheterna (eller hur man nu uttrycker sig) är på väg till våra trakter nu på lördag.

Annons

Först Ockelbo elva månader efter bröllopet för kronprinsessan Victoria och prins Daniel, sen Gävletravet, fem i två (för att vara exakt) samma dag.

Kronprinsessan och hennes prins gör entré på banan i sufflettvagnen ”Victoria” eskorterad av ”Kallblodskungen” Järvsöfaks och Beridna högvakten.

Sen blir det kändislopp med bland andra Tomas Brolin, Jacob Silfverberg och Barbro Holmberg (!).

Senare på eftermiddagen debut för ”H.K.H Prins Daniels lopp” och lite senare förrättar samme prins Daniel prisutdelningen.

Då överlämnar han priset, designat av Gävles och världens superdesigner i glas och metall, Gunnar Cyrén. Och det är just för den sakens skull vi här på kultursidan i dag uppmärksammar Gävletravet, normalt inte den bana till vilken vi i konstens värld styr våra steg.

Men i dag är det dags. Och det känns sannerligen inte fel.

Gunnar Cyrén, i sommar 80 – han firas redan nere i Orrefors med en jubileumsutställning i tre rum – har fått till det, måste jag säga.

Kristallpylonen på vilken kronan vilar är maffig, bastant med bred bas. Och tung, bortåt 17 kilo, silvret i kronan framfilat ur två kilo nysilver, väger ett halvt. Så den här pjäsen lyfter man inte med en hand, här krävs bägge.Kristallen den fina i basen är vacker, prismorna ger intressanta spegeleffekter. Och själva kronan... finns där hästassociationer att göra?

Ja, varför inte? Bengt Lönnberg som är gammal hästkarl och som varit Gävletravet behjälpligt med det nya priset och informationen kring det, säger att han i den där kronan ser öronen på en häst. När en startbil släpper under en travtävling måste kusken kolla just öronen på hästen för att se att de ligger rätt. Fladdar och flaxar de för mycket kan hästen tydligen börja galoppera (om jag fattat saken rätt).

Själv ser jag nog det här förnämliga priset som en abstrakt historia där kronan mycket väl harmonierar med den tunga kroppen under. En gracil tyngd om man får uttrycka sig lite krystat.

Några summor ville inte Travet eller Gunnar yppa men försäkringsvärdet uppgår till ett sexsiffrigt belopp.

Och det fina i kråksången är att priset mellan loppen ska förvaras i Gunnar Cyrénrummet på länsmuseet. Vinnaren av loppet får sin inteckning i en separat kristallkub.

Utmärkta placeringar, bägge!

Mer läsning

Annons