Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psst! Nu sparkar vi igång konstvåren!

/
  • Samuel Fider på Majoo, Yoko Ono på Moderna, Anton Corbijn på Fotografiska, Christina Wannberg på Galleri K, Ai Weiwei på Magasin 3 och Ingrid Vang Nyman på Millesgården.

Anton Corbijn, Ai Weiwei och Yoko Ono. gästar huvudstan. På den lokala konstscenen står namn som Carina Bodström, Esa Toivonen och Ola Billgren. Nu drar konstvåren igång.

Annons

På både Konstcentrum och länsmuseet hänger höstens/vinterns utställningar kvar, på Konstcentrum ”The Future Lasts Forever”, ända till till 4.3, och på länsmuseet ”Staffan Hallström och Asmund Arle”, till den 19.2.

Sen bjuder Konstcentrum på ett projekt kallat ”Public Gävle” där Konstfacks masterstudenter utmanar vår syn på offentlig konst i Gävle. Vernissage 17 mars 2012. Gävle konstskola har traditionsenligt utställning med andraårseleverna i maj och i sommar (9.6 -2.9) kommer det att handla om byggnaden Silvanum, utformning och historia i ett projekt av Terence Gower, kanadensisk konstnär bosatt i New York. Dessutom ger Konstcentrum ut en bok om kommunens konstsamling under våren, en bok med betoning på ”lös konst”, det vill säga konsten som inte är knuten till en specifik plats utan kan flyttas. Titeln är ”Konsten i våra rum” och den är en fristående fortsättning på ”Konsten mitt ibland oss”.

På länsmuseets hemsida lovar man att turen efter Staffan Hallström och Asmund Arle är kommen till Ola Billgren och hans måleri från 1960-70-talen.

Hoppas, hoppas!

På Sandvikens Konsthall är det full fart och inleder gör man redan nästa helg med sin Teckningsbiennal 2012 (till och med 29.1). För femte året arrangeras den jurybedömda utställningen med tecknare födda och/eller verksamma i Gävleborgs län.

Nästa stora utställning blir med Carina Bodström, som döpt den till ”Intryck/Uttryck”, hela februari med ”måleri, skulptur, grafik och lite annat”. Den 23 februari inleder man ”Främmande världar” en serie arrangemang med inriktning mot fiktiva världar i spel, film, konst och litteratur, med den japanska animerade TV-serien Macross. Nästa utställning är Fotografi och video av Maria Friberg den 3-25.3. Med början den 31.3 är rubriken ”Blå timmen” med Karin Almlöf, måleri, Mikael Kihlman, grafik, Björn Wessman, måleri, och Örjan Wikström, måleri. Den 16 april öppnar ”mötesplatsen” ”Ta plats!” i konsthallen, biblioteket och Folkets Hus. Till och med 14.6. På Konsthallen ställer sedan, i och med hyllningen till slöjden och Hemslöjden 100 år, två gotländska konsthantverkare och formgivare ut: Eva-Marie Kothe-Sjöholm, keramik, och Måna Engström, konsthantverk. Till och med 20.5. Den 26.5-10.6: Tredjeårskurselever från Konstskolan i Gävle.

Utställningsprogrammet för Galleri Galaxen våren 2011 ser ut så här: Jostein Skeidsvoll, fotografi (19.1-4.2), Bonader från då till nu. Ett urval från Lisbeth Gaude-Dotzauers samling (9-25.2), Tema: Superhjältar. Hitta på din en egen superhjälte (1-17.3),Emilia Lindberg, måleri (22.3-5.4), Tema: Det okända. Ditt möte med det okända (12-28.4), Sandvikens fotoklubb (3-19.5), Scenario Sandviken. Urbana arkitektur-experiment av David Palmberg (24.5-9.6).

Axplock från de mindre gallerierna: Galleri K inleder med Cina Autio (21.1-5.2) och längre fram finns både Christina Wannberg – på tiden att hon får en separatutställning! – och Daven Xu, avslutar i vår gör som de gjort förr GrafikGruppen, 5-20-5. Galleri Majoo bjuder i vår in Åsa Wängelin (28.1-12.2), Lisbeth Sjölin (3-18.3), Pia H Bergwall (19.5-3.6) och ett nytt namn som ser spännande ut: Samuel Fider (14-29.4). I Hofors blir det Esa Toivonen på Galleri BGB i februari, andra utställare är Anette J Sundell och Eva Perpåls med mosaik (14.1-28.1) och Ulla Eklöf med måleri (10.3-24.3). På Galleri Boken, Hofors Bibliotek, visar Elin Folkesson måleri och collage(14.1-3.2), målningar av Pia De Veen (11.2-2.3) och ”skaparglädje” med Marianne Skoglund (10.3-30.3).

Dessutom säger ryktet att Hjördis Johansson Becker inleder på Galleri Elixir i vår.

Nationellt rivstartar Anton Corbijn året på Fotografiska den 14.1 med ”Inwards and Onwards”, en utställning som visar en ny sida av den holländske fotografen. Sedan 2002 har han gjort ett slags antiporträtt av konstnärer som Gerhard Richter och Anselm Kiefer. Men här visas också porträtt av modedesigners, rockstjärnor och andra kändisar.

Den kinesiske konstnären och människorättsaktivisten Ai Weiweis utställning på Louisiana i Danmark har fått stor uppmärksamhet. Från den 3.2 visar Magasin 3 i Stockholm en egen utställning som fokuserar på hans monumentala installationer och politiska verk.

I sommar är det åtta år sedan hon ställde ut på Kulturhuset i Stockholm och ett år sedan hon deltog i skånska Wanås samlingsutställning. Men Yoko Ono kan världen aldrig få nog av, resonerar Moderna museet. Den 5.6 visar museet en stor utställning som utgår från hennes bok ”Grapefruit” som kom 1964.

I år är det 100 år sedan August Strindberg dog och lika många år sedan Hemslöjden bildades. Nordiska museet gör en stor Strindbergsutställning med originalmanuskript och 17 av hans målningar (16.1) och Uppsala konstmuseum uppmärksammar jubileet med en utställning där Lena Cronqvist och Roj Friberg tolkar författarens universum (11.2).

Den 6 juni visar Liljevalchs konsthall ”Hemslöjden 100 år”, där man bland annat kommer att visa kollektivverket ”Ser du löven för alla träd”.

På 1960-talet ifrågasatte den italienska konströrelsen Arte povera modernismen och använde sig som en principsak av enbart billiga och lättillgängliga material.

Den 18.3 nyöppnar Bildmuseet i Umeå med den första stora presentationen av en av rörelsens förgrundsgestalter: Mario Merz.

Kiruna är en stad helt beroende av gruvnäringen. Men gruvan har nu ätit sig så långt in under bostadshusen att staden successivt måste flyttas fyra kilometer. I utställningen ”Kirunatopia” som invigs på Bildmuseet den 18.3, har elva konstnärer bjudits in för att ge sin bild av staden.

Ingrid Vang Nyman gav oss den första bilden av Pippi Långstrump. Den danska konstnären och barnboksillustratören var också den som introducerade modernismen i den svenska barnboken. I en stor utställning med början i slutet av januari visar Millesgården i Stockholm hennes originalillustrationer och berättar om ett liv som slutade i tragik.

Laurie Simmons är samma andas barn som Cindy Sherman och Barbara Kruger. Med hjälp av bland annat dockor har den amerikanska konstnären skapat fotografier som ifrågasätter objektifieringen av människor – och då framför allt kvinnor. Den 3.3 ställs hennes verk ut på Göteborgs konstmuseum.

Fotnot: Lokala gallerier vi skickat vår förfrågan till men inte hunnit få svar av: Galleri Elixir, Konstifik, Galleri-ett, Kulturkiosken, Centralgalleriet.

Mer läsning

Annons