Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slottet blir en mötesplats

Det vore en stor sak om Gävle fick ett stadsmuseum i slottet.

Annons

Visst vore det utmärkt om det vackra slottsrummet kunde bli en mer permanent mötesplats kring stadens historia. Det här är absolut ett förslag att utveckla. Om Arne Øvrelids förslag förverkligas skulle det stimulera många med mig till fortsatta stadsstudier. Vi ser i många fall endast det vi känner till och vi blir lätt blinda för vår vardagsmiljö. När jag gått i stadens arkiv har jag varit fascinerad över vilken stor outnyttjad potential det finns här att berätta om stadens liv men som glömts bort och därmed blir osynliggjort.

Med modern museiteknik kan man också visa kartor och fotografier som ger just ger de djupare sammanhang som Hans Lindblad så riktigt efterlyser. Alla har vi givetvis våra käpphästar som mår väl att möta varandra på en konkret plats. Det spännande slottsrummet. Min har varit att det är viktigt att känna sin stad och dess historia i tids- respektive rumsperspektiv. Jag brukar rita en tidsgeografisk figur – ett slags tidsgeografiskt akvarium för att förklara hur jag tänker. Jag kallar det också för stadsbyggande som försöker beskriva de krafter och aktörer som skapar vår stad i såväl tid som rum. Hur har människor tänkt och gjort i växelverkan mellan egna och andras livsprojekt och den stadsmiljö de fötts in i? En otroligt komplex väv av samband och så spännande.

Vi lever i det samlade resultatet som ett ständigt pågående förlopp som bildar mycket intressanta mönster. Tydligt blir hur människor med olika resurser och makt skapat sin byggda miljö men ändå måste underordna sig stadslandskapets historia. Själv har jag under åren samlat kartor från olika tider och motsvarande bebyggelsehistoria som utgör ramar för det mänskliga liv som verkat i vår stad i mer än 600 år. Genom att jämföra gamla kartor med gamla fotografier har jag bättre förstått hur dagens situation växt fram. De otaliga stadsvandringar jag gjort har alltid väckt samtal till liv hur det varit att bo i olika stadsdelar och enskilda människoöden. Så föds de berättelser som gör att vi bättre känner vår stad.

Mer läsning

Annons