Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som i en dröm

/

Annons

Efter fem år som konstbutik tar Konstra steget ut och anordnar sitt första vernissage som början på en serie där man tänker ställa ut flera lokala konstnärer. Först ut är Lars ”Lacke” Kursula som ställer ut för första gången på femton år.

– Det började med att jag drömde att jag hade en konstbutik med olika tavlor av de konstnärer jag har här nu och i drömmen stod det en björk inomhus. Så jag berättade om drömmen på en middag och folk reagerade väldigt positivt på idén, säger Aino Calmeyer.

Sagt och gjort så startade Aino och hennes man Mats Pettersson konstbutiken Konstra (som enligt Svenska Akademiens ordlista betyder typ krångla eller ha konster för sig) för fem år sedan och har länge varit ett av få ställen i Gävle där man kunnat köpt både konst och hantverk av lokala konstnärer från Gävleområdet. Björken är också, precis som i drömmen, på plats inne i stugan.

– Jag saknade ett ställe där man kunde se och handla konst av folk från trakten. Det finns så många duktiga konstärer häromkring, säger Aino Calmeyer.

Efter de här första fem åren har de nu valt att ordna sitt första vernissage. Tanken är att det ska bli början på en serie av lokala konstärer som ställer ut på en av Konstras väggar under den självklara titeln ”En vägg på Konstra”. Man börjar då med konstnären Lars Kursula och en knippe tavlor han målat.

– Det är mycket på grund av Lars Kursula som vi startar det här. Han har inte ställt ut något sedan 1998 och jag har tjatat på honom så länge att när han väl gick med på det så fick jag idén att göra en serie med flera olika konstnärer som bytts ut, säger Aino.

Grönt silver heter hans utställning där många av målningarna går just i en slags skimmrande grön nyans med mycket symboliska motiv. Aino är en stor beundrare av Kursulas konst.

– Han är allt från poetisk till humoristisk, han har en sådan bredd i sitt konstnärskap. Han utforskar mer den inre världen än den yttre, går sin egen väg och sneglar inte på andra, säger Aino, och nämner framför allt tavlan med samman namn som utställningen.

– Den är så oerhört meditativ, man kan bara stå och stirra på den länge.

Det är just nu inte helt klart vilka som kommer att ställs ut härnäst. Men förhoppningen är att fler Gävlebor tittar förbi den lilla röda stugan på Övre Bergsgatan i Gamle Gefle och upptäcker de lokala förmågorna.

– Det är stor skillnad på folk från Gävle och de turister som kommer in hit på somrarna. Gävleborna tar det mer med en axelryckning medan turisterna är mycket mer entusiastiska. Kanske är det så att Gävlesjälen är mer återhållsam, säger Aino.

Johanni Sandén

Mer läsning

Annons