Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strindbergs måleri hånades

/
  • ”Den ensamma giftsvampen” från 1893 kan tolkas som en skildring av den ensamhet som Strindberg kan ha upplevt.
  • Strindberg signerade alltid på baksidan av sina verk. ”Den gula hösttavlan”, 1901.
  • Landskap är ett återkommande tema bland Strindbergs målningar. ”Fyrtornet II”, 1901.

August Strindberg är mest känd som författare, men han var även bildkonstnär. Nu, hundra år efter hans död, är hans målningar värda miljontals kronor. Bukowskis i Stockholm ställer ut 28 av hans omkring 120 verk.

Annons

– Han var ju väldigt underskattad under lång tid. Det är först nu han har fått uppskattning. Strindberg är intressant för han var dramatisk och experimentell. Han behövde aldrig måla för att försörja sig och kunde därför ta ut svängarna, säger Anders Wahlgren som är kurator för utställningen.

Liksom Strindbergs liv så är flera av hans målningar dramatiska. Han skapade främst oljemålningar, och landskap är ett återkommande motiv.

Det var ofta i samband med att han genomgick någon form av kris, som sina tre skilsmässor, eller om han fick svårt att skriva, som han målade. Men Anders Wahlgren beskriver Strindberg som en konstnär med egen stil och ser honom inte som någon amatör.

– Måleriet var seriöst för honom. Han var absolut ingen amatör. Han kunde jobba med det i ett halvår ibland och tog då paus från skrivandet.

I vanliga fall går de saker som kommer in på auktionsfirman Bukowskis under klubban. Men den här gången är inget till salu. Det är första gången som så många av hans konstverk ställs ut tillsammans eftersom de flesta tillhör privata samlare och sällan, eller aldrig, har visats offentligt.

Till den här utställningen har både svenska och utländska samlare lånat ut verk. Säkerheten är extra hög och samtliga verk hänger bakom glas.

Strindberg erkändes aldrig som konstnär under sin livstid, tvärtom hånades han ofta.

Det var först under 20-talet som hans målningar började säljas. Då kunde de kosta några hundralappar, i dag är vissa av dem värda omkring 20 miljoner kronor.

Hade Strindbergs konst blivit lika erkänd om det inte vore för att det är just Strindberg?

– Det är svårt att säga. Han är ju lite ojämn, men jag tycker han håller hög klass. Om man ska jämföra är han klart mer driven som författare, men det är ju inget fel med att en författare målar också, säger Anders Wahlgren.

Sally Hansson/TT Spektra

Mer läsning

Annons