Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagen världen över ska fotas

/
  • Marika Stolpe, Jeppe Wikström och Patrik Ståhle berättade om det världsomfattande fotoprojektet på en presskonferens i Stockholm.

Miljoner bilder från hela världen under ett dygn. Under 2012 ska världens största fotodokumentation äga rum, med bilder från både yrkesmän och amatörfotografer.

Annons

En frukost i Indien, ett vardagsrum i Chile, en födsel i Gambia, en kafferast i Sverige. 2003 genomfördes ”En dag i Sverige”, då ett dygn fångades på bild av över 30 000 fotografer.

Nu tas konceptet ett steg längre. ”A day in the world” kallas fotoprojektet, där tanken är att människor över hela världen ska plocka fram sina kameror och dokumentera en vanlig dag.

– Fokus ligger på att skildra människors vardag och bilderna kommer att vara tillgängliga för alla, säger initiativtagaren och fotografen Jeppe Wikström.

Fotografierna samlas sedan på en webbplats som är tillgänglig för alla. Tusen bilder väljs ut till en bok och utställningar ska arrangeras, bland annat i Kulturhuset i Stockholm.

Exakt vilken dag det ska fotograferas är inte bestämt, men någon gång under 2012.

Den ideella stiftelsen Expressions of humankind, står bakom projektet, och hoppas på att tiotusen- tals yrkesfotografer och hundratusentals amatörfotografer ska bidra med sina bilder.

– Vi planerar att lägga extra krut på att värva fotografer i exempelvis Afrika och Asien, där det kan vara lite svårare att nå ut, säger Jeppe Wikström.

Allt arbete är ideellt och lågupplösta versioner av fotografierna kommer kunna användas av vem som helst för privat syfte.

Annika Forsell/TT Spektra

Mer läsning

Annons