Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmande, vackra vävar!

/

Färglyft, ljudisolering eller bara något att vila ögonen på. Nu får landstingets väntrum, kontor och korridorer i Gävleborg sin chans att kläs med textil som tagits fram av fem konstnärliga yrkesvävare i länet. Just nu visas vävarna i entrén på ingång 12 på Gävle sjukhus.

Annons

Det är lika bra att säga det på en gång. Margareta Drakenbergs, Ulla Forsbergs, Kristina Jeanjours, Kerstin Lindells och Elin Westlunds textil är i ett svep så fin att man får ont i ögonen – och jag faller som i textil trans när jag möter dylik väv, stolt och traditionell med blinkningar in i nutid. Kanske för att jag av egen väverfarenhet vet hur mycket precision, förkovran och slitgöra som ligger bakom.

Samtliga ”väverskor”, verksamma i länet, har av Länskultur Gävleborg, med länshemslöjdskonsulent Eva Carlborg som spindel i väven, engagerats i projektet ”Vävar för offentlig miljö”.

Det handlar om att ta fram textilier som fungerar i offentlig miljö efter kriterierna: Håll- och tvättbara, minst 70 cm breda och att de ska kunna tillverkas för 1 100 kronor per meter exklusive moms. Unika vävar man kan välja (kostar lika!) i stället för massproduktionerna i katalogerna.

– Mycket av det man tittar efter där finns ju här, mitt framför näsan på oss, säger länshemslöjdskonsulent Eva Carlborg.

Det är en beundransvärd hållning fler beslutande inom kulturområdet skulle behöva anamma och, som sagt – vilka vävar det blivit:

Ulla Forsberg, Gävle, med sin väv i ull med grafiska mönster kring ett tänk ”om miljö och en ombonad känsla”.

Kerstin Lindell, Gävle, med sin väv i bomull med insprängt slarvtjäll, som vill ”sprida en varm känsla och glädje”.

Margareta Drakenberg, Edsbyn, med sin väv i ripsteknik och som kan ses och användas från båda sidor.

Kristina Jeanjour, Forsa, med sin dubbelväv som bygger på komplementärfärger som förstärker varandra.

Elin Westlund, Alfta, med sina vävar som är effektfullt genombrutna i vitt och ”dekorerade” med knappar, skrynkelveck och stygn.

– Det är ju lite intressant att vävarna blivit så olika trots att utgångspunkterna var de samma, säger Margareta Drakenberg.

Ansvarat för vävformen på plats i LOV-huset, ingång 12, vid sjuk- huset, där de nu hänger, har Länskultur Gävleborgs Christer Linde, med konsultation av skulptör/konstnär Jonas Kjellgren.

Det har bland annat blivit ett par ”sköldar” av väv, vilka hänger högt upp i luften:

– Det formen kändes självklar, säger Christer Linde.

Samma kan sägas om den så ofta styvfaderligt behandlade textilen, den är självklar.

Och den passar överallt.

Precis överallt, som estetiskt uttryck eller förhöjning av rummet. Att den dessutom – i väntrum, entréer och korridorer – kan ge värme och skapa ett lugn mitt i all kaos är bara bonus.

Mer läsning

Annons