Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstcentrum får inte bli provinsiellt

KOMMENTAR: Kulturredaktör Kristian Ekenberg om Konstcentrums framtid och kritikerna som nu ser sin chans till en ny inriktning.

En kris betyder en möjlighet, lyder klyschan. Nu ser de som under flera år varit kritiska till Gävle Konstcentrums verksamhet en möjlighet att få ett nytt Konstcentrum som passar deras intressen bättre.

Om det blir så att Anna Livion Ingvarsson inte får fortsätta som chef för Konstcentrum, blir det intressant att följa hur konstinstitutionens inriktning utvecklas. Och ordet intressant kommer med en klump av farhåga i magen.

Utifrån är det svårt att få en bild av klimatet på en arbetsplats och anledningarna till en sådan drastisk åtgärd som att byta ut en chef. Hur Anna Livion Ingvarsson varit som chef kan jag inte bedöma, däremot kan jag konstatera att Konstcentrum har haft en rad intressanta utställningar under hennes tid som ansvarig.

Som jag ser det ska Konstcentrum ge Gävles konstpublik en inblick i samtidskonsten. En fläkt av världen utanför Gästrikland. Som när Konstcentrum ställer ut det ryska konstnärskollektivet Chto Delat eller, nu senast, när en konstnär som Carin Ellberg uppmärksammas. Konstcentrum har även profilerat sig mot filmen som konstform, bland annat med en utställning om Roy Andersson.

Vissa utställningar har varit väl smala, men så kan samtidskonsten se ut. Om uppdraget är att spegla samtidskonsten, är det i så fall ett problem som är mycket större än vad Gävle Konstcentrum kan lastas för. Vad som intresserar den svenska och internationella konsteliten kan inte, av förklarliga skäl, påverkas av en konsthallschef i Gävle.

Ett exempel som jag själv har varit kritisk mot är den forskningskonst som mer liknar en avhandling än en traditionell konstutställning. Men som konstintresserad i Gävle, med intresse för vad som rör sig i konstvärlden, vill jag få en inblick i just sådana trender och tendenser.

Konstcentrum ska också vara en plats för det lokala sammanhanget. Här har kritiken varit som starkast. Lokala konstnärer som känner sig förbigångna och inte välkomnade av Konstcentrum. Men några av de mest framstående lokala konstnärerna, som Hjördis Johansson Becker och Ulla Helenius-Reit, har haft stora utställningar. Samlingsutställningar med Gävle konstgrafiker har visats och Konstcentrum har även uppmärksammat dokumentärfilmaren och fotografen Dieter Stöpfgeshoff, bosatt i Gävle.

Det lokala perspektivet har också lyfts fram i hur en av våra mest uppmärksammade författare, Anna Jörgensdotter, på ett vaket sätt blev ämne för en utställning när hennes senaste roman om konstnären Ester Henning utvecklades till en presentation av hennes konstnärskap.

Ja, Konstcentrum ska visa de främsta av våra lokala konstnärer. Med betoning på främsta. Konstcentrum ska inte vara Gästrik Konst.

Ett problem har varit att antalet utställningar per år har varit få. Med så få utställningar är det svårt att erbjuda den mix av lokalt angelägna utställningar och internationell samtidskonst som Konstcentrum bör ha. Antalet utställningar begränsas dock av budget och Konstcentrum har kompenserat genom att positionera sig som en plats i Gävle för samtal om aktuella samhällsfrågor, som i vårens föreläsningsserie om hur ideellt engagemang ser ut i dag i spåren av flyktingkrisen.

Signalerna från Gävle kommun om att det handlar om en chefs- och personalfråga, inte ett missnöje med verksamhetens inriktning, lovar gott. Vi har sett flera förskräckande exempel från andra delar av Sverige på politiska försök att styra verksamheten i konsthallar.

Konstcentrum får inte bli provinsiellt. En eventuell ny chef ärver en stark kör av kritiker att handskas med. Konstcentrum behöver inte en drastiskt ny inriktning, däremot behöver institutionen en chef som står stadigt mitt i debatten och försvarar verksamheten när det blåser hårt.

*

Läs mer: Gunilla Kindstrand om Konstcentrum och att kulturbråken är bra

Läs mer: Konstcentrums chef får sparken