Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att krångla till allt

Min studiekamrat Jakob har lärt mig att man ständigt lär sig något nytt under matlagning. Detta oavsett om man har gjort maten tidigare och hur skicklig man är.

Annons

Det kan vara allt från ett ägg för mycket i köttbullsmeten till konsten att salta. En enkel regel med att salta är att tänka så här: Om du tror att du har saltat för mycket, då har du saltat för lite.

Så lyder Jakobs filosofi.

Men även om Jakob har flera år av erfarenhet av matlagning och jag färre, så är det som han säger – man lär sig ständigt något nytt. Både han och jag.

En fantastisk sak vi har upptäckt tillsammans är det här med vin i maten, särskilt i köttfärsås med spaghetti.

Att en sådan simpel maträtt kan krånglas till så mycket. Man kan koka grytan länge eller kort och tappa saltkaret i grytan. Eller laga efter någon dammig bok som grävts upp från ett gammalt bibliotek.

Dessa böcker kan vara så udda att de skulle kunna vara skrivna av Magica de Hex.

Grytan ska kokas efter midnatt och det ska den göra i medeltemperatur. Var tionde minut ska du röra med sleven tre gånger moturs och två gånger medurs och efter det slänga i en hel lök.

Jag vet inte om det smakar bättre för varje gång vi gör rätten. Kanske har det där om att man ständigt lär sig något nytt, att göra med det och att vi experimenterar med kryddor och redningar.

Eller så kanske det är att för varje gång vi gör köttfärssåsen så hamnar mer vin utanför grytan och i kockarna än i den.

Att en sådan simpel maträtt kan krånglas till så mycket.

JOEL ELVINGSSON

Praktikant

Mer läsning

Annons