Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstfond utan miljoner?

GÄVLE
Kommunen har hamnat i tvist med lokala skattemyndigheten om tolkningen av ett testamente. Följer länsrätten skattemyndighetens linje så försvinner 1,3 miljoner kronor i arvsskatt i stället för att hamna i en stipendiefond för unga konstnärer.

Annons
- Ja, det är mycket pengar, konstaterar Jan Rydh, kommunens budgetchef.
Enligt kommunen bör fonden vara skattebefriad för att den är ämnad för just ungdomar. Men skattemyndigheten hävdar att pengarna i så fall ska gå till att främja utbildning. Något som inte står helt tydligt i testamentet.
- Det är en ren tolkningsfråga, säger Jan Rydh, som hoppas att länsrätten lyssnar på kommunens argument.

Syskon
Tvisten gäller arvet efter gävlebon Erik Engman, som avled för två år sedan. Denne testamenterade största delen av sina tillgångar till en stiftelse, som har namnet Syskonen Karin och Erik Engmans stipendiefond.
Tanken med fonden, som ska förvaltas av kultur- och fritidsnämnden, är att 80 procent av den årliga avkastningen på de närmare 4,5 miljoner kronorna ska delas ut i stipendier till två lovande unga konstnärer. Företrädesvis målare och grafiker.
Stiftelsen var tänkt att vara skattefri enligt paragraf 3 i arvs- och gåvoskattslagen. Paragrafen anger att en stiftelse eller sammanslutning ska befrias från skatt om man har som huvudsakligt ändamål att främja barns vård och fostran eller utbildning.

Börja i år
Kommunen stödde sig på den och i september i fjol lanserade Kultur & Fritid de nya stipendierna där prissummorna skulle uppgå till ungefär 25 000 kronor. Planerna var att dela ut de första stipendierna i år.
I april i år meddelade skattemyndigheten att man ändå övervägde att dra en arvsskatt från stiftelsen.
I början av juni fastställde man den till 1,3 miljoner kronor. Till stöd för det beslutet är just att det inte står rent ut att stipendierna ska gå till ungdomars utbildning. Något kommunen anser står mellan raderna i testamentet.
Skattemyndighetens beslut har nu överklagats till länsrätten och kommunen har fram till den 25 augusti på sig att yttra sig kring ärendet. Yttrandet kommer att vara inne i god tid, lovar Jan Rydh.

MATTIAS JONSSON