Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstgräs på Jervallen

Sandviken
Planerna på en konstgräsplan på Jernvallen lever vidare. Men var ska den ligga och hur ska den värmas upp?
A-planen är det bästa alternativet, anser kultur- och fritidschefen, Bo Eriksson, och hoppas på Sandviks spillvärme.

Luttrade fotbollsklubbar väntar nu på besked vad som kommer ut av det pågående budgetarbetet. I år blev det ingen plan, men avsätts pengar till kultur- och fritid kan den hett eftertraktade planen stå klar nästa höst.
- Då kör vi igång direkt till våren, säger Bo Eriksson.

Tre alternativ
Sedan länge är Norra IP avskrivet från diskussionerna. Nu är det bara Jernvallen som gäller. Tre olika alternativ har tagits fram på vilken plan på Jernvallen som i så fall kommer att byggas om: A-planen, gräsplanen närmast Lottagården eller på planen intill grusplanen. A-planen skulle vara den bästa lösningen, anser Bo Eriksson.
- Där finns redan elljus och skydd mot vinden.

Alla elitmatcher
Blir det så innebär det att alla elitmatcher i framtiden kommer att spelas på konstgräs. Det skulle även vara bra ur en sportslig synvinkel, tror Bo Eriksson.
- På vårarna är inte gräsplanerna bra i dag.
Dennis Berglund och Peter Ljungren tränare i SIF respektive SAIK ser helst att deras spelare får spela på en fin gräsplan på somrarna. Men de motsätter sig inte en framtid på enbart konstgräs. Utvecklingen går åt det hållet och det är en vanesak, tror Dennis Berglund.
- De får bygga den på taket på ishallen om de vill. Bara vi får en plan, säger han.

Örebro testar

Den här säsongen spelar till exempel allsvenska Örebro SK på konstgräs. Deras erfarenheter ska även vägas in, berättar Bo Eriksson.
Sedan återstår frågan varifrån värmen ska tas för att värma upp anläggningen. Enligt en utredning av Tomas Nygren på Scandiaconsult finns två möjliga energikällor, fjärrvärme från Sandviken Energi eller spillvärme från Sandvik.
- Men det alternativ som funkar rent tekniskt i dag är fjärrvärme. Det andra är bara spekulationer, säger han.
Fungerar det med spillvärme från Sandvik skulle det bli ett dyrt men intressant projekt, anser han.
Bo Eriksson hoppas att det är möjligt. Det absolut bästa vore om Sandvik bestämde sig för att värma upp sina anläggningar närmast Jernvallen med spillvärme från stålverken, anser han. Den värmen skulle även Jernvallen kunna dra nytta av till en billig penning, tror han. Besked från Sandvik kommer troligen i höst.

JOHAN PIHLBLAD