Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konststopp i Holmsveden

På lördag är det läge att hoppa av X-tåget på den lilla stationen i Holmsveden i södra Hälsingland, för där vankas det konstaktiviteter under eftermiddagen.

Vad händer egentligen på tågperrongen i Holmsveden? Inte mycket kan man tänka, förutom en och annan som väntar på X-tåget mot Ockelbo eller Ljusdal kanske.

Men på lördag den 19 september blir det annorlunda. Då är det dags för X Art Stop att väcka liv i den lilla orten. Det är den Gävlebaserade ateljéföreningen Gaffel som gör sitt fjärde platsspecifika konstprojekt sedan 2010.

– Vi har länge pratat om att undersöka den här järnvägssträckan och sett de små stationerna längs vägen, som kulisser. Efter mycket tänkande och planerande satte vi ner foten och bestämde oss att börja i Holmsveden, som alla sett från tåget mellan Ockelbo och Bollnäs, säger Marie Lindgren i Gaffel.

Varför Holmsveden?

– Det är en intressant plats att starta ett projekt på. Vi har gjort ett antal besök, inte minst på det fantastiska 50-talscaféet, utforskat historien och pratat med folk.

Holmsveden har funnits i händelsernas centrum vid flera tillfällen visar det sig. Här har funnits en framgångsrik stolsfabrik, men det många minns är kanske de två läskiga tågolyckor med dödlig utgång som inträffat i Holmsveden. Strax efter första världskriget körde ett tåg med ryska krigsinvalider in i pumphuset och elva dog, och 1965 avled sex kvinnor när rälsbussen de satt i körde in i ett annat tåg.

Arrangörerna ser X Arts Stop som ett långsiktigt projekt. Efter Holmsveden kommer flera andra stationer längs banan att få besök, kanske ett i halvåret ett par år framöver.

– Vi är inte riktigt överens om platserna än, förutom Kilafors.

Under lördagseftermiddagens konststopp i Holmsveden planeras ett program med konsthändelser, installationer, prova-på-konst, ett pop-upp-galleri med Gaffels föreningsmedlemmar och en del annat.

Årets deltagare i X Art Stop är konstnärerna Eva Österberg, Mari Jäderberg Vasdekis, Gustaf Lord, Marie Lindgren, Elin Hjulström Lord och Anna Abrahamsson.

Senaste konstprojektet med ateljéföreningen genomfördes i Sandviken 2012 (SAFE). 2011 arrangerades Konst-iga Torget på Brotorget i Bollnäs och 2010 (GAPE) i Gävle.