Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstvänner vill rädda konsthall

Annons
SANDVIKEN
Nu tar konstvännerna i Sandviken upp kampen för att rädda den nedläggningshotade Konsthallen.
På måndagskvällen bildades en interimstyrelse där Helen Näslund blev ordförande.
- Vi har bara fyra veckor på oss att agera innan kommunstyrelsen fattar sitt beslut den 16 december, säger Helen Näslund. Konsten är så pass viktig i Sandviken att dess hemvist måste räddas.
Det var kallat till ett öppet möte i Konsthallen där den store konstvännen Sigge Lindwall höll i trådarna.
- Jag ser bara vänner i salongen, sa Sigge. Finns det ingen från Kultur och fritid här? Nej, kultur- och fritidsnämnden hade valt att inte komma förutom Ole Herrgård, moderaterna, men så var han också den ende som reserverade sig mot nämndens beslut för någon vecka sedan.
- Nämnden ändrade uppfattning under vårt budgetmöte, förklarade Ole Herrgård. Från början var det meningen att Konsthallen skulle öppna, men nämnddeltagarna ändrade sig.

Nämnden inbjuden
- Eftersom det är ett öppet möte och nämnden var inbjuden skulle någon av förslagsställarna komma, ansåg Sigge Lindwall och fick medhåll av de 70 som kommit. Men tydligen ska konsten kvävas i kommunen eftersom vårt bidrag till Tallbo på 20 000 kronor ska minskas.
- Det här beslutet som nämnden tog är upprörande, menade Helen Näslund. Det är viktigt för barnen att få komma i kontakt med Konsthallen. Hur ska de annars få egna idéer.
En i publiken var så pass upprörd över beslutet att han och hans fru var beredda att flytta från Sandviken.
- Ändå har vi inte bott här speciellt länge, men vi är beredda att flytta på grund av förslaget.
Flera ungdomar var också upprörda över beslutet att lägga ner Konsthallen.
- Det vuxna hittar på åt ungdomen är dömt att misslyckas, menade Olle Ohlsson. Men det är väl så att lägga pengarna på något så allmängiltigt som en ungdomsgård är billigare än en Konsthall.
Det har diskuterats att Konsthallen skulle bli den nya ungdomsgården med inriktning på bildkonst.

Dagisnivå
- En ungdomsgård är förströelse för stunden, menade Erik Annerborn. De vuxna ordnar biljardbord och IT-terminaler, men det är att sänka sig till dagisnivå. Att ha bildverkstadsverksamhet blir rena lekskolan.
- Vänd på det hela, menade Andreas Hellman. Vi ordnar en gård för medelålders och så får de syssla med grejer som vi unga tycker om.
Många äldre anser att Konsthallen ingår i en unik satsning som Sandviken gjort.

Det mesta finns

- Här finns gymnasium, konsthall, bibliotek, teater och en pub, menade Lisbeth Schelin. Det finns ingen annan kommun i Sverige som har det så bra och då ska man plocka bort Konsthallen.
Under kvällen var det många som talade och alla var villiga att kämpa för ett bevarande av Konsthallen.
- Jag har träffat många positiva gäster som kommit in när vi visat vår konst under några helger, sa Hans Forsberg. Konsthallen var en ljuspunkt för dessa besökare.
Nu bildades en interimstyrelse med motto Rädda Konsthallen. Styrelsen består av Helen Näslund, Jonathan Dahl, Lisbeth Schelin, Åsa Wirén-Jonsson, Lars Westerman, Daniel Palmberg, Hans Forsblom, Lena Engström, Anna Bergkvist och Karin Bäckström.

JÖRGEN LARSSON