Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstverk i rondell försenat

GÄVLEKonstverket "Det femte elementet" som ska smycka rondellen vid Norrtull har återigen blivit försenat. Problem med skulpturens fot har gjort att invigningen är framflyttad till den 14 juni.

- Skulpturens nedersta del kallar vi kullen. Den ska ha en guldglimmande effekt och det har varit svårt att få till, säger Johan Anderung, sekreterare på Konstcentrum i Gävle.
Antingen kan kullen målas i guldfärg eller gjutas i guldfärgad betong. Gjutaren har gjort några prover som konstnären Carin Ellberg tittat på och tagit ställning till.
Den 30 maj transporteras resten av skulpturen till Norrtull. Då börjar själva monteringen som beräknas ta cirka två veckor.
- Rakt igenom skulpturen går ett rör med elledningarna till lampan. På röret ska de olika skulpturdelarna träs på, säger Johan Anderung.
"Det femte elementet" är cirka fyra meter högt och tillverkat i rosa betong. Konstverket har kallats ett feministiskt statement och har lånat former från ett kvinnohuvud, en fåtölj, en lampskärm och två barnhuvuden.
Rondellen vid Norrtull skulle egentligen fått sitt konstverk redan för två år sedan. Men de skisser som Konstcentrum fick in var dyrare att genomföra än utsmyckningsbudgeten tillät. Tack vare ett bidrag från Statens kulturråd kan Carin Ellbergs idé förverkligas nu.
ERIK WIKSTRÖM