Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konstverket som föll mellan stolarna

SANDVIKENI mitten av juni ska ett nytt konstverk installeras på gården mellan Hammarskolan och konsthallen i Sandviken.

Annons
Kommunalråden skrattar och skäms något när konstverket kommer på tal.
Anledningen är att skulpturen beställdes för flera år sedan, men något beslut om finansieringen togs inte förrän på tisdagens kommunstyrelsemöte.
- Ja, det här är verkligen ett misstag. Det har helt enkelt fallit mellan stolarna och alla har utgått från att beslutet redan var taget, säger kommunalrådet Stefan Hedin.
Konstnären Neiglicks verk är beklätt med marmorplattor och ovanpå ska finnas en spegeldamm. Konstruktionen gör att man vintertid måste täcka över verket och valet ifrågasattes därför av centerpartisten Carl-Ewert Ohlsson.
Även moderaterna ville höja ett varnande finger och lämnade liksom centern in ett särskilt yttrande.
Kommunalråden håller med om att ärenden inte får hanteras som detta, och menar att ett varnande finger verkligen är på sin plats.
Samtliga partier var dock överens om att man skulle fullfölja affären, speciellt med tanke på att konstnären annars skulle kräva 150 000 kronor för det arbete hon redan gjort.
Genomför man däremot köpet står Statens Konstråd för den största delen av kostnaden för konstverket, medan kommunen betalar en mindre del samt finansierar markarbeten och liknande.
Kommunstyrelsen beslutade att anslå totalt 200 000 kronor till projektet.

HANNA JANSSON
026-277593
hanna.jansson_gd.se