Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsulentjobb gick inte att ångra

SANDVIKENI början av augusti skrev Lisa Landström och Linnea Rollgard på ett papper för att bli konsulenter för företaget Bio Herbs och sälja deras hudvårdsprodukter.

Annons
I dag önskar de inget hellre än att få det ogjort.
- Vi ångrade oss redan innan vi börjat jobba, men då sa de att vi ändå måste betala 1 350 kronor. Trots att de hade lovat oss att det inte skulle vara något problem om man drog sig ur, berättar Lisa Landström.

Lapp på stan
Alltihop började med en lapp på stan som lovade mycket god månadsinkomst eller några tusenlappar extra i månaden.
- Visst var vi skeptiska men vi hade det dåligt ställt och ingenting att förlora. Trodde vi i alla fall, säger Lisa Landström.
I en källarlokal i Hantverkarbacken träffade de för första gången företagsledaren Lasse Olsson, hemmahörande utanför Enköping, och flera av hans medarbetare.
- En tjej pratade om produkterna och Lasse om olika sätt att tjäna pengar och hur man kan avancera. Men han sa aldrig några summor, utan pratade bara i procent och undvek frågor, säger Linnea Rollgard.

Konsulenter
Hon berättar att flera personer skrev på för att bli konsulenter redan på mötet.
- Vi tyckte det var konstigt att de bestämde sig på en gång utan att veta mer om pengar och så. Det kändes som att det var vi som inte fattade, säger Lisa Landström.
För att kunna ställa frågor i lugn och ro stämde de möte ett par dagar senare och lät sig då övertalas att ge det hela en chans.
- Allt lät ju väldigt bra när det gäller produkterna och så, och man kunde ju alltid prova och se om det gick att tjäna någonting. Det kändes inte som en stor grej att skriva på det där pappret. Det stod ingenting om att det var bindande och det frågade vi om för att vara säkra, säger Lisa Landström.

Introduktionsavgift
Innan de skulle få några varor att sälja skulle de betala en introduktionsavgift på 800 kronor och 550 kronor för ett set varor. Men de följande två veckorna blev de allt mer tveksamma.
Vem skulle de sälja till? Vännerna som ville komma på homeparty skulle snart ta slut och knacka dörr hade de ingen lust med. Några 1 350 hade de inte heller. Så båda två meddelade Lasse Olsson att de ångrat sig.
- Då undrade han först varför, frågade varför vi inte ville tjäna pengar. Sen sa han att det inte gick att dra sig ur för då skulle ärendet gå till inkasso, att det låg på en administrativ avdelning och att han inte kunde göra någonting åt det, säger Linnea Rollgard.
Detta hände i mitten av förra veckan och sedan dess har Lisa Landström och Linnea Rollgard varit i kontakt med både konsumentvägledare och jurister för att få hjälp.
De har skrivit ett brev till Lasse Olsson om att de som en bekräftelse på tidigare samtal avsäger sig alla åtaganden för företaget Bio Herbs.

Motsägelsefullt
Lasse Olsson som äger företaget säger att han över huvud taget inte känner till fallet. Han hävdar att om någon skulle skriva på för att bli konsulent och sedan ångra sig, då river man avtalet.
- Självklart behöver man inte betala då, säger Lasse Olsson.
Tror du att de här tjejerna ljuger?
- Det vet jag inte.
Vad tror du att de skulle vinna på att hitta på detta?
- Det vill jag inte uttala mig om, eftersom jag inte förstår vad det är du pratar om, säger han.
Linnea tror inte sina öron när hon får höra att Lars Olsson förnekar att de överhuvudtaget haft kontakt i ärendet.
- Herre Gud, det kan inte vara sant. Han försökte ju övertala oss att fortsätta och när det inte hjälpte hotade han med inkasso och betalningsanmärkningar om vi inte betalade, säger hon.