Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsult ska syna Omvårdnad Gävle

GÄVLEBrister i arbetsmiljön inom Omvårdnad Gävle kvarstår. Därför ska en extern konsult anlitas som kan se över organisationen.

Annons
Det skriver arbetsmiljöinspektionen i sin uppföljning av förra vårens kritik.
- Man har inte gjort en konsekvensanalys av arbetsmiljön. Det är en väldigt allvarlig situationen när man från de fackligas sida uttalat att man inte har förtroende för ledningen, säger arbetsmiljöinspektör Britt-Marie Kjölsrud.
För drygt ett år sedan anmälde Kommunal och SKTF Omvårdnad Gävle till arbetsmiljöinspektionen.
Bland annat pekade facken på att den tid hemtjänsten har avsatt för att ta sig mellan besöken inte räcker samt på verksamhetschefernas arbetsbörda och många sjukskrivningar. Arbetsmiljöinspektionen gav dem rätt och i juni i fjol lyckades Kommunal, SKTF och Omvårdnad Gävle få ihop ett åtgärdsprogram som man var överens om.
Arbetsmiljöinspektionen har för någon månad sedan gjort ett uppföljningsbesök. Inspektören konstaterar att en del hänt, en arbetsmiljöpolicy finns, de flesta chefer har fått information om arbetsmiljöarbete och rutinerna för rehabilitering har förbättrats.
Men fortfarande fungerar inte det systematiska arbetsmiljöarbetet och det finns brister i förtroendet för ledningen som gör att man inte vågar säga vad man tycker skriver inspektören.
Därför ställer arbetsmiljöinspektionen nu nya krav på Omvårdnad Gävle. En extern konsult ska se över organisationen för att överbrygga förtroendeklyftan. Alla chefer med personalansvar ska genomgå arbetsmiljöutbildning och skriftliga rutiner för arbetsanpassning och rehabilitering ska tas fram.
Förvaltningschef Anita Svensson är på semester, men personalchef Anita Bjurström säger att man ser allvarligt på den förtroendeklyfta inspektionen pekar på.
- Den ska vi jobba aktivt för att överbrygga.
Hur kan hon dock inte säga eftersom förvaltningsledningen fortfarande diskuterar svaret till arbetsmiljöinspektionen.
- Jag hoppas vi ska hitta ett bra sätt som vi är överens om med de fackliga organisationerna, säger Anita Bjurström.
Sedan den förra inspektionen håller förvaltningen på att se över chefernas arbetssituation.
Förvaltningen har till den 15 september på sig att arbeta med inspektionens krav.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge