Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsultråd för bättre centrum

Bygg fler uteserveringar, större livsmedelsbutiker och låt torghandeln stanna på Rådhustorget. Det är några av förslagen från de konsulter som Gävle kommun anlitat för att ta fram en kommersiell strategi för Gävle centrum.

I maj förra året beslutade kommunstyrelsen att avsätta en halv miljon kronor för att ta fram en centrumplan för Gävle.

Den kommersiella strategin är en av de pusselbitar som så småningom ska forma den kommersiella strategin.

Den konsultfirma i Stockholm som har tagit fram ett förslag till kommersiell strategi för Gävle centrum har många idéer om hur man skulle kunna förbättra de centrala delarna av staden.

Konsulterna tycker att Gävle ska koncentrera det kommersiella livet kring Stortorget och satsa på att ”skapa mer värme, liv och rörelse kring detta område”.

För att åstadkomma detta tycker konsulterna bland annat att det behövs fler uteserveringar i centrala Gävle.

Dessutom tycker konsulterna att kommunen ska jobba för att fylla lokaler som står tomma i till exempel Winnhuset och Konturen.

I sin rapport skriver de att dessa lokaler skulle passa bra för större livsmedelsbutiker eller elektronikbutiker.

Att torghandeln nu flyttat till Rådhustorget tycker konsulterna är en bra idé. De föreslår att torghandeln ska stanna där även när nya Stortorget är klart. Man skriver att Rådhustorget är mer optimalt för torghandel och jämför med Hötorget i Stockholm som är ”trångt och rörigt men samtidigt livat och glatt”.

Rapporten slår också ett slag för Boulognern som konsulterna tycker är ”en relativt outnyttjad plats med stor potential”. De föreslår bland annat skateramp, boulebana och parkteater för att blåsa liv i Boulognern.

Konsulterna pekar också ut några hot mot centrala Gävle och nämner de växande köpcentrum som finns i Valbo och Hemlingby.

Men i sin sammanfattning skriver konsulterna att hoten inte är speciellt stora om stadskärnan är aktiv och har en långsiktig utvecklingsplan.

Arbetet med att ta fram en centrumplan fortsätter nu. När planen är klar ska den även innehålla avsnitt om den fysiska miljön och trafiken i centrala Gävle.

Någon gång i höst väntas centrumplanen bli klar.