Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsum Storvik miljöbäst

SANDVIKEN
Konsum i Storvik har flest miljömärkta varor att erbjuda sina kunder.
Det visar en undersökning som Agenda 21 genomfört i Sandvikens kommun.

Annons
Men Hemköp som är en "Bra miljöval-butik" och Ica Kvantum, Ica:s miljöbutik, låg också i topp. Generellt ligger Konsumbutikerna högt genom att de har egna miljömärkta varor.
Undersökningen visar att Bra miljöval-varor är vanliga i alla butikerna. "Bra miljöval" är en märkning som Svenska naturskyddsföreningen tagit fram och kan utfärdas för produkter som uppfyller organisationens egna krav på miljövänlighet.
Sämre är det med Rättvisemärkta varor, varor som är producerade under förhållanden som ger arbetarna bättre arbetsförhållanden och lön. Även antalet KRAV-märkta produkter i butikerna varierar. KRAV-märkta livsmedel är framställda på ett ekologiskt sätt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
Anna Käller, Agenda 21 samordnare i Sandviken, konstaterar att det egentligen inte finns någon skillnad mellan små och stora butiker. Däremot har antalet miljömärkta varor minskat i en del butiker eftersom efterfrågan varit för liten.
- Det här visar att det är vi konsumenter som måste välja miljömärkta varor, då först kommer det in fler i butikernas sortiment, betonar hon.
Ica Hörnan och Willys Hemma var de två butiker som hade minst miljömärkta varor som alternativ i sitt sortiment. Båda butikerna hade mindre än en tredjedel så många som de bästa.

ULF GRANSTRÖM