Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigt golv håller bäst

/
  • Hur ska ett parkettgolv vara för att tåla varfagslivets påfrestningar?
  • Slitstyrkan på golven testades genom att golvytan nöttes med rinnande sand och två roterande läderhjul.

Ska du lägga nya parkettgolv hemma? Då kan det vara värt att läsa Testfaktas test in­nan du bestämmer fabrikat.

Annons

 Testet, som utförts på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, visar nämligen på stora kvalitetsskillnader mellan olika golv.

– Det vi har testat är själva lackens beständighet mot nötning. Det visar hur bra den skyddar mot slitage, fläckar och märken. Det ger också en indikation på hur reptåliga golven är och hur ofta man måste lacka och slipa om sitt golv, säger Anna Göransson, testledare på SP.

Totalt testades åtta av marknadens vanligaste parkettgolv. Sju av golven är av trestavs lamellparkett medan det danska golvet från Junckers är i massiv ek, vilket också gör att detta golv är klart mycket dyrare än övriga.

– Eftersom vi endast har testat själva lacken har det dock ingen inverkan på testresultatet, säger Anna Göransson.

Golven nöttes ner med hjälp av rinnande sand och två roterande läderhjul – en testmetod som är vanlig inom golvbranschen för att undersöka slitstyrkan på olika lack. Ju fler varv med läderhjulen som golvet klarar, desto tåligare är det.

Överlägset bäst slitstyrka har det polsktillverkade golvet Barlinek som säljs på Byggmax. Golvet, som är näst billigast i testet, klarade hela 4 100 varv vilket kan jämföras med Karelia och Bauhaus som bara klarade 1 200 respektive 1 400 varv.

– Det finns inte någon tydlig gräns eller något branschkrav för vad ett trägolv ska klara av. Men det man kan säga är att över 4 000 varv är mycket bra medan 1200 varv är ett ganska dåligt resultat. Det skulle jag inte rekommendera att man lägger i till exempel hallen, köket eller andra ytor som slits mycket, säger Anna Göransson.

Laboratoriet undersökte även hur parkettgolven klarar olika typer av vätskor. Här applicerade man filterpapper indränkta i rödvin, olivolja och kaffe på golven. Efter 24 timmar rengjordes golven med diskmedel och därefter bedömde personalen visuellt om det fanns bestående fläckar.

Medan kaffet var lätt att tvätta bort på alla golv blev det tydliga fläckar från rödvinet på såväl Tarkett som Beijers golv, samt svagare märken eller förändringar på fyra andra. Endast Barlinek och Junckers var helt oförändrade.

– Lack har olika egenskaper och olika benägenhet att ta upp pigmentet i rödvinet, säger Anna Göransson.

Olivoljan gav heller inga bestående fläckar mitt på trästavarna. Men när den applicerades i skarvarna mellan stavarna visade det sig att oljan trängde in i träet på flera fabrikat – tydligast var detta på Barlinek och Kährs. Det bildades mörka fläckar runt omkring skarven. Att olja tränger in genom lacken, och inte kaffe eller rödvin beror på att oljan har mycket lägre ytspänning.

Inget golv i testet har alltså ett fullgott skydd mot fläckar. Att lägga parkett i köket är över huvud taget inte att rekommendera, enligt SP.

– Trägolv är extra känsligt för olika typer av vätskor och dessutom kan det lätt bli fuktskadat. Jag tycker över huvud taget att man ska välja golv efter vad man ska ha det till. Man behöver till exempel inte ha det bästa golvet i sovrummet, men däremot ett mer slitstarkt i hallen och köket, säger Anna Göransson.

Martin Hansson/Testfakta

Mer läsning

Annons