Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter för falska telefon­avtal

En man i Sandvikens kommun sålde falska Iphone-telefoner på auktionssajten Tradera och tecknade abonnemang i andras namn. På fredagen dömdes han för bedrägeri och grovt bedrägeri.

Annons

Mannen lade ut annonser om mobiltelefoner på auktionssajten Tradera. Flera nappade och betalade mellan 3 600 och 4 500 kronor per telefon. Pengarna sattes in på mannens konto. Men när köparna fick telefonerna konstaterade de att de inte fått äkta Iphone 3GS som utlovats.

I förhör nekade mannen till att han varit medveten om att mobiltelefonerna var kopior. Han sålde dem vidare för en kompis räkning och tjänade omkring 1 800 kronor per telefon, berättade han.

Enligt Gävle tingsrätt går det inte att bevisa att han kände till att det var kopior han skickade till köparna och han döms därför inte på de punkterna.

Det gjorde han i stället för att han ett år senare beställde ett antal Iphones och tecknade tillhörande abonnemang hos telefonoperatörerna Telia och Tre i andras namn utan deras medgivande.

Samtidigt jobbade han hos en återförsäljare till Telia och påstod att han tecknade Teliaabonnemangen för sina kunders räkning. Han har då förfalskat deras namnteckningar.

Tingsrätten dömde i går mannen till villkorlig dom och 100 dagsböter à 160 kronor för bedrägeri och grovt bedrägeri. Han ska också betala skadestånd till Tre, Telia Sonera, de 18 personer som han sålt Iphone-kopior till och en av de personer som han beställt ett abonnemang till.

Mer läsning

Annons