Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för en ny märkning igen

Samtidigt som EU (äntligen) vill införa regler för mer läsbara ingrediensförteckningar går det inflation i en annan typ av märkning. Den som talar om vad sakerna INTE innehåller.

Annons

Visst är det märkligt.

Innehåller inga E-nummer. Fri från tillsatser. Endast naturliga råvaror. Utan tillsatt socker.

Listan kan göras lång och märkningarna återfinns på allt från frukostflingor till barnmat.

Är det inte utan tillsatser så är det särskilt lokalproducerat, svensktillverkat eller bara väldigt sunt och gott på det stora hela.

Äkta vara-trenden stöter dock på patrull ibland.

Stackars Dafgårds som först fick skit av ”hemlige kocken” Mats-Eric Nilsson för att deras kåldolmar innehöll 67 mer eller mindre skumma ingredienser fick sedan skit igen när de rensat bort allt jox. För att de inte gjort det tidigare.

Och stackars Findus som också rensade bort allt jox och stolt deklarerade det på förpackningen. ”Utan onödiga tillsatser” stod det. Men se, så får man inte göra säger Livsmedelsverket. Helt enkelt för att konsumenten inte har kompetens att bedöma vad som är en onödig tillsats. Och där kan jag förstå hur de resonerar.

Det rådde ju som bekant nästintill moralpanik kring allt som hade ett E-nummer för några år sedan. Det man ville åt var bevisat dåliga ämnen som smakförstärkare och läskiga färgämnen. Men tillsatser som används av hygieniska skäl, som vanligt salpeter, drogs liksom med av bara farten.

För att återknyta till EU igen inför nu butikskedjorna i Sverige tillsammans med LRF ännu en märkning, ”Svenskt kött” som ska pryda allt från bacon till prickigkorv. Det ska bli intressant att se om någon tycker att det strider mot konkurrensreglerna...

Barnmat är såklart ett extra känsligt område. Alla föräldrar vill ge sitt barn det allra bästa. Vi förväntar oss att det är näringsberäknat, sunt och gott och varför inte ekologiskt?

När burkarna inte håller vad de lovar blir åtminstone jag besviken.

Mer läsning

Annons