Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det måste bli lönsamt att spara

/
  • Birgitta Ohlsson är mest känd som EU-minister, hennes två andra uppdrag som demokratiminister och konsumentminister kommer lite i skymundan. I går berättade hon vad hon trots allt uträttat i den sistnämnda rollen.

Vad har Birgitta Ohlsson uträttat under sina knappt 600 dagar på posten som konsument­minister?

Det berättade hon under Konsumentdagarnas andra dag i går.

Annons

Frågan är hur mycket man kan förvänta sig med tanke på att hon även är EU-minister och demokratiminister.

Några viktiga pågående utredningar kan hon i varje fall ta åt sig äran av, däribland en som blir klar till sommaren och handlar om hur framtidens stöd till konsumenter ska se ut.

I dag står 600 000 konsumenter utan konsumentvägledning eftersom deras kommuner har prioriterat bort den frivilliga servicen.

– Därför ljuger en del som ringer till konsumentvägledare om vilken kommun de bor i. Det här är både orättvist och ojämlikt, säger Birgitta Ohlsson.

En annan utredning som blir klar i augusti handlar om mobiltelefonen som handelsplats. Allt fler köper varor och tjänster med sin mobil eller läsplatta, men ansvarsfördelningen mellan köpare och säljare är oklar.

– Att tekniken går framåt är utmärkt, baksidan är när barn kan handla virtuella smurfbär för stora summor. Det här är en debatt som pågår inom OECD där Sverige är pionjärer, säger Birgitta Ohlsson.

I oktober nästa år presenteras utredningen om överskuldsättning. 400 000 svenskar har i dag skulder hos kronofogden vilket medför stora samhällskostnader och personligt lidande.

– En undersökning från Finland visar att det inte är ovanligt att skuldsatta personer blir kroniskt sjuka eller självmordsbenägna, säger Birgitta Ohlsson.

Tidsandan bidrar till att fler skuldsätter sig, tror hon. Varje behov ska tillfredsställas så fort som möjligt och när pengar saknas blir lösningen att låna.

– Det är otidsenligt med en spargris i dag. Men där finns en mental inställning som måste ändras, det måste blir mer lönsamt att spara, det ser jag som någonting viktigt, säger Birgitta Ohlsson.

Mer läsning

Annons