Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ditt fejs – företagens bästa reklampelare

/
  • Är rabatt på mat nästa steg? Idag lockar flera butikskedjor med erbjudanden, mot att du checkar in med mobilen och visar dina vänner var du handlar.
– Jag tror definitivt att fler och fler kommer att använda det, både konsumenter och företag, säger Eva Ossiansson, doktor i ekonomi vid handelshögskolan i Göteborg.
  • Eva Ossiansson.

Rabatt på löparskorna, presentkort på kläder, eller en gratis milkshake till hamburgaren. Allt kan bli ditt om du bara låter dina vänner på Facebook se i vilka butiker du handlar. Genom våra uppkopplade telefoner får företagen tillgång till en ny marknadsföringskanal, där du är reklampelaren.

Annons

Tekniken är ny, men idén är gammal: Att man kan få fördelar i form av rabatter och gratiserbjudanden om man rekryterar nya kunder till sin butik, bokklubb eller morgontidning, det har nog alla stött på.

Nu har nätet och allt mer avancerade mobiltelefoner gett företagen nya kanaler att nå både kunderna och kundernas vänner. Kittet i kommunikationen är sociala medier. På exempelvis Facebook kan du visa dina kompisar var du just handlat med en enkel knapptryckning. Butiken får reklam, och du får du rabatt.

För den som har en mobiltelefon som är utrustad med GPS och internetuppkoppling finns flera olika så kallade platstjänster som enkelt pekar ut var man befinner sig. För att bekräfta var du är checkar du in med hjälp av telefonen, och i samma ögonblick kan dina uppkopplade vänner se det.

Mobilen kan också ta emot meddelanden som tipsar om vilka butiker i närheten som har specialerbjudanden.

Gowalla och Foursquare heter de mest kända platstjänsterna, som också används för rabatterbjudanden av bland annat klädkedjan H&M.

I våras lanserades även Facebooks Check-in deals i Sverige, där Stadium, Statoil och McDonalds är med.

För att kunna utnyttja kedjornas erbjudanden där går man till den fysiska butiken och checkar in med telefonen. Genom att visa upp incheckningen i kassan får man sin rabatt eller gratisvara, samtidigt som ens Facebookvänner får se var man varit och vilket erbjudande man nappat på.

– Fördelen för oss är att vi får så stor spridning, säger David Bothzén, som är ansvarig för sociala medier hos Stadium.

Enligt honom har runt 12 000 personer hittills nappat på Stadiums incheckningserbjudanden, och spridit dem vidare till sina vänner.

David Bothzén vill inte berätta vad reklameffekten av incheckningarna motsvarar i pengar, men Stadium är utifrån egna beräkningar nöjda med resultatet.

– Vi planerar att fortsätta, säger han.

Att det bara skulle vara ungdomar som checkar in för att få rabatt avfärdar David Bothzén som en myt.

– Vi för ingen statistik, men jag skulle säga att medelåldern ligger runt trettio, säger han.

Enligt Jan Fredrikson, talesperson för Facebook i Norden, kommer snart fler företag och butiker att ansluta sig till tjänsten.

– Det pågår förhandlingar just nu. Responsen har varit enorm och vi har fått mycket förfrågningar.

Styrkan är enligt Jan Fredriksson att informationen som sprids kopplas till en person.

– När man ser vilket erbjudande någon av ens vänner utnyttjat kanske man tänker att vi brukar ju gilla samma sak. På sajter där kunder skriver recensioner vet man ju inte vem som har skrivit.

Eva Ossiansson är doktor i ekonomi vid handelshögskolan i Göteborg, med varumärken och sociala medier som specialområde. Hon är inte förvånad över att företagen visar stort intresse för den här typen av marknadsföring.

– Studier visar att de vi litar allra mest på är våra vänner. Och om du ser en vän i kombination med ett visst företag så har det en positiv inverkan på oss. Han eller hon blir som en garant för att det här är någonting bra, säger hon.

– Vinsten för företagen är ju också att du får kunderna att agera och göra reklam åt dig. Varje gång någon checkar in får du en värdefull exponering.

Att många konsumenter utan större övertalning går med på att göra gratisreklam tycker hon inte är så konstigt.

– Det handlar om våra mänskliga drivkrafter att synas och höras, i kombination med viljan att göra en bra deal, säger hon.

Eva Ossiansson tror att marknadsföringen via platstjänster kommer att öka, och att fler kommer att checka in för att få rabatt.

– Jag tror definitivt att fler och fler kommer använda det, både konsumenter och företag.

Men man kan fundera vilken riktning utvecklingen går – och om det kan få några negativa konsekvenser för konsumenterna.

– Blir det för många butiker som håller på med det kommer folk inte att orka checka in hela tiden. Då blir det som med rabattkort, man har så många i plånboken att man inte orkar leta upp rätt när man står där i kassan. Då gäller det att det verkligen är bra rabatter.

På längre sikt tror Eva Ossiansson att den här typen av marknadsföring fungerar bäst för företag som aktivt arbetar med att bygga upp en känsla kring sitt varumärke. En känsla som människor gärna vill vara en del av.

– Då kan det funka. Att checka in och visa var du befinner dig är ett sätt att markera vem du vill vara, säger hon.

Lotta Hedin/Testfakta

Mer läsning

Annons