Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare ­kakao när vädret oroar

/

Kakaopriset är det högsta på nästan ett år. Men lugn – chokladkakorna i affärerna kommer inte att bli dyrare. Många andra faktorer påverkar priset.

Annons

Oro för torka i Västafrika pressar upp världsmarknadspriset på kakao, som den här veckan steg till den högsta nivån sedan november förra året. Elfenbenskusten är världens största producent av kakao, följt av Ghana. De senaste två åren har väderförhållandena varit bra i regionen och skördarna goda. Kakaopriset föll också sedan inbördeskriget i Elfenbenskusten fick ett slut för ett och ett halvt år sedan.

– Nu tror man att väderförhållanden blir omvända, att det blir ett El Niño-år vilket betyder mindre regn. Samtidigt har det blossat upp viss politisk oro i Elfenbenskusten igen, säger Filip Petersson, råvarustrateg på SEB.

Men det är mer än kakaopriset som styr konsumentpriset på choklad. Tillverkningskostnader, marknadsföring, transporter, moms – allt sådant läggs på. Choklad innehåller dessutom andra ingredienser än kakao.

– Det sker alltid upp- och nedgångar i priset på börsen, men industrin betalar kontrakterade priser. Det är först om prisuppgången på en råvara blir långvarig som det slår igenom, säger Thomas Svaton, chef för branchorganisationen Svensk dagligvaruhandel.

Mer läsning

Annons