Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett gott råd: Köp svenskt

Annons

När köttet reser kors och tvärs i världen efter att djuret har slaktats och lagts på våra tallrikar öppnar det såklart för att fusk kan smygas in. Kontrollen är inte högre än att någon någonstans i ledet kan späda ut leveransen med lite billigare kött och tjäna en hacka. Troligt är att vi alla har ätit kött någon gång som inte varit det som angetts på förpackningen.

Det är en kriminell handling, hävdar Sverige landsbygdsminister som 2011 röstade för att köttet i färdigmat inte skulle ursprungsmärkas. Inbrott är också en kriminell handling. Men det pågår likafullt då och då. Meningen är väl att försvåra för oärliga entreprenörer att utföra kriminella handlingar.

I höstas avslöjade SvD att färgad fläskfilé sålts som oxfilé. För några år sedan avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att köttfärs märkts om och sålts med nya datum i stora Icabutiker. Nu har vi ätit hästkött i tron om att det varit nötkött.

Denna gång avslöjade Findus själva sin underleverantörs fusk efter upptäckter i Storbritannien. Eller underleverantörs underleverantörs underlevarantörs fusk.

Det är enstaka avslöjanden som lyft fram fusket i ljuset. Men hur mycket mer fuskmärkt kött ligger just nu i butikerna?

Livsmedelsverket ska nu ta prover på kött i färdigmat i butiker runt om i landet som ett svar på skandalen. Det ska bli intressant att se vad de hittar.

Och även utan fusk: om vi begrundar att importerat kött är billigare än svenskt kött trots långa transporter och många mellanhänder som ska ha betalt – hur mycket kan den ursprungliga bonden få? Om svenska bönder har det tufft ekonomiskt för att djuret ska ha ett drägligt liv och köttet viss kvalitet – hur god kan då djurhållningen rimligen vara om det lägre priset också ska bekosta dessa transporter och mellanled?

Ät gärna utländskt kött.

I utlandet.

Men anledningarna att köpa svenskt kött i Sverige blir bara fler.

Mer läsning

Annons