Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest olyckor sker under nyårshelgen

Flera stora butikskedjor har slutat sälja fyrverkerier de senaste åren men det märks inte på försäljningen i stort. Framför allt blir fyrverkeritårtorna allt populärare.

Annons

Rusta, Plantagen och Maxi säljer, av hänsyn till djur och miljö, inte längre fyrverkerier. Men enligt grossisterna Svea Fireworks och Hammargrens som tillsammans utgör drygt halva marknaden är försäljningen stabil, den förstnämnda ser till och med en ökning. Framför allt är det grupperade fyrverkerier – tårtor – som det säljs fler av.

– Tårtorna är mycket säkrare eftersom man bara behöver tända på dem en gång, säger Ingela Bertram på Svea Fireworks.

På nyårsaftnar brukar man kunna se ljusspel på himlen lite varstans men det är en relativt liten klick som köper egna. Resten nöjer sig med att se på grannens eller de som anordnas i staden.

Enligt en undersökning gjord av Vi i Villa köper endast en av tio egna fyrverkerier medan fyra av tio tittar på grannens. Fyra av tio gillar dem inte alls.

Skadorna från fyrverkerier har minskat de senaste åren. Men fortfarande söker omkring 200 personer om året upp en akutmottagning på grund av olyckor med smällare och raketer. De vanligaste är bränn- och sårskador på händer och skador på ögon och öron. Nyårshelgen är utan tvekan den tid på året då flest olyckor sker och pojkar mellan 10 och 17 år är den grupp som skadar sig mest, trots åldersgränsen på 18 år för att använda fyrverkerier.

En annan grupp som sällan uppskattar de höga smällarna är djur. Har man ett husdjur kan man tänka på att försöka begränsa ljudet och ljuset genom att hålla det inomhus, dra ner persiennerna och spela musik som tar udden av smällarna när de går igång som värst, enligt råd från organisationen Djurens rätt.

Mer läsning

Annons