Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktmüslin en riktig sockerbomb

/
  • Frukosten är dagens viktigaste mål. Men många müsliblandningar är onödigt söta, enligt dietisten Anna Ottosson.

Vanlig fruktmüsli kan innehålla upp till 27 procent socker, visar Test­faktas granskning av tio fabrikat. Fyra av tio müsliblandningar innehåller även ­mögelgift, om än i låga halter.

Annons

På frukosthyllan i en vanlig livsmedelsaffär hittar man i dag hyllmeter med olika sorters flingor och müsli. Särskilt fruktmüsli finns i många fabrikat och varianter. Tillverkarna framhäver gärna mängden frukt och nötter i paketen. På ICA:s står det med stora bokstäver 50 procent frukt och nötter och Axa lovar 45 procent frukt.

Men det är just den höga mängden torkad frukt som gör dem olämpliga att äta varje dag, enligt dietisten Anna Ottosson. Torkad frukt är nämligen rena rama sockerbomben.

– Även om det mesta av sockret är naturligt handlar det fortfarande om tomma kalorier som bara ger en kort energikick, säger Anna Ottosson.

Förutom den torkade frukten innehåller müslin dessutom ofta tillsatt socker och honung. Socker-värstingen i Testfaktas granskning är Frebaco med 27 procent – alltså mer än en fjärdedel socker. Även Axa:s F-müsli Gold och ICA:s Müsli frukt och nötter innehåller mycket socker, 24 respektive 21 procent.

– Det tycker jag är alldeles för mycket socker för en sådan här basprodukt som i grunden ska vara hälsosam, och som man äter varje dag.

Enligt Anna Ottosson är det extra problematiskt att det handlar om en frukostprodukt.

– Frukosten är kanske det viktigaste målet då man sätter tonen för resten av dagen. Forskning visar att äter man en bra frukost så äter man även bättre under resten av dagen, säger Anna Ottosson.

Att müsliblandningarna är söta visar också det faktum att endast två av tio fabrikat är nyckelhålsmärkta. För att få Livsmedelsverkets nyckelhål på förpackningen får müslin inte innehålla mer än 13 procent socker. Bara Finax och Saltå Kvarn klarar detta.

Såväl Livsmedelsverket som de flesta experter brukar rekommendera att man äter mycket frukt. Men enligt Anna Ottosson går det inte att ersätta färsk frukt med torkad.

– Färsk frukt och färska eller frysta bär är oustanding, när det gäller bra näringsämnen och antioxidanter. Torkad frukt är mer som godis.

Torkad frukt är inte bara söt. Den kan även innehålla hälsofarliga mögelgifter. Tidigare i år hittade Testfakta höga halter av mögelgiftet ochratoxin A i russin. Därför skickades även müslipaketen in för analys.

Resultatet visar att fyra av tio paket innehåller mögelgift, om än långt under gränsvärdet. Högst halt fanns i den Krav-märkta müslin från Saltå Kvarn och i Eldorados müsli.

Förutom sockermängden bör man även titta på fiberhalten när man väljer frukostflingor, tycker dietisten Anna Ottosson. Här ligger de granskade fabrikaten på mellan sju och tio procent.

– Det är okej, men ju högre fiberhalt desto bättre. Fibrer är både bra för magen och drar dessutom ner blodsockret.

Hur ska en riktigt bra frukost vara?

– En blandning av yoghurt, fiberrik müsli och färska bär. Till det kan man äta en grov smörgås med grönsaker och skinka och ett glas apelsinjuice för att få upp järnet i kroppen. Då har man en jättebra balans av protein, fett, kolhydrater och näringsämnen, säger Anna Ottosson.

Martin Hansson/Testfakta

Annons