Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikar flitiga återvinnare

/
  • 13 procent fler små och medelstora hushållsmaskiner lämnades in till återvinningen förra året.
  • Richard Erixon tömde förrådet på Gävles återvinningscentral.  – 80 procent är nog helt men det är omodernt, säger han.

I Gästrikland är vi duktiga på att återvinna elektronik och generellt blir vi i Sverige allt bättre på att återvinna mindre elektronikprylar.

– Vi får in fler och fler små prylar till återvinningsstationerna, säger Ulrika Eliason på El-kretsen.

Annons

Förra året återvanns 13 procent fler mindre hushållsapparater som vattenkokare och brödrostar, 12 procent fler telefoner, 13 procent fler batteridrivna lampor och 18 procent fler fjärrkontroller än året innan i Sverige.

– Kylskåp och tjock-tv är fortfarande vanliga på stationen men de små elektronikprylarna blir fler samtidigt som det totala antalet kilon minskar, säger Ulrika Eliason.

Men det är inte bara fler produkter som hamnar i återvinningen i stället för i soporna utan ökningen beror också på att hushållen skaffar sig fler teknikprylar.

– Mycket som slängs fungerar. I början var det jobbigt att se hur många hela saker som fanns i containrarna men man vänjer sig, säger Mia Lind, arbetsledare på Gävle återvinningscentral.

Fem containrar med mindre elektronikprodukter fylls varje dag på centralen – och nu är det lågsäsong. I Gävle återvanns totalt 1 600 ton elektronik förra året. Delat med antalet invånare är det mer än snittet för Sverige.

Att vi skulle konsumera extra mycket elektronik här tar inte Peter Tham på Gästrike Återvinnare för troligt.

– Jag tror inte att vår köpkraft här är starkare med den arbetslöshet och ekonomi som vi har. Gästrikarna är duktiga på att återvinna elektronik.

På återvinningsstationen i Ockelbo kan man redan nu lämna fungerande prylar till loppis på Missionskyrkan och i sommar ska det finnas en stor inlämning för just prylar som kan säljas till nya brukare på Gävles återvinningscentral. Men först när ombyggnationen är klar.

– Första halvan av rampen räknar vi med att kunna öppna första maj och hela första juli, säger Peter Tham.

Frida Carlsson gör sig av med gamla prylar. Mia Lind är arbetsledare på Gävles återvinningscentral.

Mer läsning

Annons