Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge rätt dricks på resan

/
  • Vad är servicen värd? Att veta hur mycket man ska lämna i dricks är svårt nog i Sverige, och värre blir det när man kommer till ett nytt land.

Lämnar man för lite är man snål. Lämnar man för mycket verkar man dum. En mobilapp kan rädda dig från de värsta dricksfällorna på resan. Men Per J Andersson, redaktör på resetidningen Vagabond, tror mer på att testa sig fram.
–Jag tror inte man kan göra en enkel karta över ­världen, säger han.

Annons

Kanske är vi svenskar extra måna om att verka världsvana, smälta in och göra allting rätt när vi är ute i världen. Ingen vill ju framstå som kusinen från landet. Och speciellt inte när det gäller hur man hanterar sina pengar.

Men när det kommer till att lämna dricks är det verkligen inte någon lätt uppgift.

För det som är en självklarhet i ett land kan anses vara oartigt och fel i ett annat. Och när man på ett ställe absolut inte ska lämna några skramlande mynt kvar på bordet när man går, så är just det precis rätt tillvägagångssätt någon annan stans.

– De flesta av oss har en oro för att göra fel, men man ska komma ihåg att toleransen ändå är rätt stor på de flesta ställen, säger Per J Andersson, redaktör på resetidningen Vagabond.

Han har rest i de flesta världsdelar, och säger att vi nog oftast oroar oss för dricksen i onödan. Fast med ett undantag: USA.

– Där har jag själv varit med om att servitriser blivit förbannade när man lämnat för lite, säger Per J Andersson.

– Vi åt på en restaurang en gång och rundade av ungefär som man gör i Sverige, vi lämnade väl en 20- 30 kronor. Personalen sa ingenting då, men när restaurangen stängde kom de efter oss till baren där vi satt. Då fick vi höra att ”nu går snacket om er på stan” och ”så där gör man inte här”.

Vad Per J Andersson inte visste den gången är att USA hör till de länder där serveringspersonal ofta får mindre betalt än vad minimilönen tillåter, för att arbetsgivaren också räknar in den förväntade dricksen.

Som restaurangbesökare i USA förutsätts man därför lämna mellan 15 och 20 procent av notans belopp, och i större städer minst 20 procent – oavsett om man är nöjd med servicen eller inte.

Den här typen av information finns att läsa i iPhone-applikationen Global Tipping, som kan vara ett hjälpmedel för den osäkre resenären.

Här finns info om när, hur och hur mycket man förväntas lämna i dricks i över 30 olika länder.

Bland annat får vi veta att man inte ska lämna mynt i dricks om man är i Argentina.

Säger man tack när man betalar sin restaurangnota i Polen så uppfattas det som att man inte vill ha någon växel tillbaka. Och vill man visa sin uppskattning till sin turistguide i Kina kan det enligt appen vara bättre att köpa en liten present än att ge dricks i kontanter.

Per J Andersson tror mer på att sluta vara så ängslig.

– Man får testa sig fram. I Indien där jag varit mycket finns det olika typer av restauranger. På lite finare ställen förväntas man lämna dricks. På andra, lite enklare ställen har jag bara fått tillbaka pengarna med ett vänligt leende. Det går inte att göra någon enkel karta över världen.

– Ett tips om man är osäker är att kolla in hur lokalbefolkningen gör och sen göra likadant. Och blir det fel gör det inte så mycket, ofta är det så man skapar kontakt. De arga servitriserna i USA till exempel bjöd vi på öl, och sen blev vi vänner.

Ett tips om man är osäker är att kolla in hur lokalbefolkningen gör och sen göra likadant

Per J Andersson

redaktör, resemagasinet Vagabond

Mer läsning

Annons