Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör ditt eget hundgodis

/

Hundgodis finns att köpa i alla möjliga färger och former. Det är ganska dyrt. Men det är lätt att göra eget. Då får du koll på vad det innehåller, och det blir betydligt billigare.

Annons

Det finns hundgodisbitar formade som hjärtan eller hundben, som kakor eller till och med små skor. Ingen tror nog på fullt allvar att hunden bryr sig om vare sig färg eller form, huvudsaken är att det smakar gott. Och det gör det mesta.

Hunden vet inte ens att det är godis, det är vi människor som värderar den där lilla extra belöningen vi ger våra hundar till just godis. För hunden är det bara en liten matbit som vi i ärlighetens namn kan ersätta med en kula torrfoder.

Det finns också många åsikter om att belöna hunden med godis, alla tycker inte att det behövs. Att hunden ska lära sig med hjälp av annat beröm. Men för den som gärna ger sin hund godis finns mycket att vinna genom att tillaga det hemma i sitt eget kök.

Dels har du mer koll på vad godiset innehåller, dels kan det i vissa fall bli betydligt billigare. Välj själv bland recepten - här finns allt från det enklaste godiset, till de finaste små läckerbitarna.

Torkad blodpudding

Skär blodpuddingen i små bitar och lägg dem i en form med bakplåtspapper. Torka sedan blodpuddingen i ugn på låg värme (100 grader) från cirka 30 minuter till ett par timmar beroende på hur torrt du vill ha det. Blodpudding är både nyttigt och billigt hundgodis, och i torkad form kladdar det inte.

Leverprickar

Ingredienser mörk deg: 150 g kycklinglever, vatten, 100 g vetemjöl.

Ljus deg: 125 g vetemjöl, 125 g majsmjöl, 0,5 dl solrosolja, 1,25 dl vatten.

Koka levern i 15 minuter och låt den svalna. Mixa levern med en skvätt vatten i en matberedare till en slät smet. Blanda i mjöl tills degen blir så fast att du kan forma en rulle.

Blanda ingredienserna till den ljusa degen och kavla ut den till en 5 mm tjock platta. Rulla en bit av leverdegen och lägg den på den ljusa degen. Rulla in leverdegen så den ljusa degen täcker den mörka.

Skär rullen i 5 mm tjocka bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader i 15-20 minuter tills de känns torra och hårda.

Morotskex

Blanda rivna morötter med lite rågmjöl och kli. Tillsätt äggula och matolja, blanda tills det blir en deg. Ställ degen i kylen en stund innan du kavlar ut den, skär degen i små rutor. Lägg på smord form och grädda i 175 grader i en halvtimme eller tills det har blivit kex. Kexen kan frysas in.

Miniköttbullar

Blanda 400 g köttfärs med 2 dl ströbröd och ett ägg. Lägg smeten i en form, grädda i 175 grader i cirka en halvtimme. När kakan har svalnat, dela den i små bitar som sedan kan frysas in.

Recept: Mia Fahrenholz, ur Baka eget hundgodis (Ica bokförlag).

Mer läsning

Annons