Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husköpet blev en mardröm

/
  • På de flesta bjälkarna har delar helt enkelt ruttnat bort och reparerats med bräder.
  • Ruttna takbjälkar och mögel. Det var vad Mats Larsson hittade när han bröt upp innertaket.
  • Ann-Christin och Mats Larsson och deras fyra barn kan inte längre bo i huset de köpte för drygt ett år sedan.
  • Några av barnen i familjen fick lunginflammation och luftrörsbesvär i huset. När Mats Larsson bröt upp innertaket förstod han varför.

Mats och Ann-Christin Larsson i Valbo har hamnat i en husköpares värsta mardröm. Huset de köpte för 1,5 miljoner har så stora fel att de inte ens kan bo där. Säljarens försäkring mot dolda fel gäller inte heller.

– Jag vet inte vad vi ska ta oss till, säger Mats Larsson.

Annons

De anlitade en besiktningsman som gick igenom hela huset före köpet och inflyttningen i maj förra året. Men i vintras upptäckte de att vatten trängde in i huset från taket. Då hade familjen nyss bytt värmesystem. När värmen steg började vatten droppa in från yttertaket, som visade sig vara felkonstruerat. Länsförsäkringar, som ansvarat för besiktningen, tog på sig de nödvändiga reparationerna.

Men det skulle bli värre. I besiktningsprotokollet finns en anmärkning om en fuktfläck i innertaket på bottenvåningen. När Mats Larsson för några månader sedan bestämde sig för att kontrollera takets konstruktion fick han förklaringen till att flera av familjens fyra barn fått luftrörsbesvär sedan de flyttat in i huset.

Majoriteten av takbjälkarna var rötskadade, några så pass illa att de var helt av, och stora delar av konstruktionen var kraftigt angripen av mögel. Skadorna finns inte bara i taket utan delar av väggen är också angripen. De bjälkar där delar ruttnat bort hade spikats ihop med bräder.

– Reparationerna är oerhört bristfälliga. Det måste betraktas som ett under att inte allt brakat ihop, säger besiktningsmannen Johan Malmström, som kopplades in när Mats Larsson upptäckt skadorna.

Orsaken till skadorna är en felaktig konstruktion av taket till den delen av bottenvåningen. Yttertaket är en veranda utan något takfall där vatten trängt in under plåten och sedan samlats under innertaket. Det enda synliga spåret var en liten fuktfläck på innertaket, en uppgift som också finns med i det ursprungliga besiktningsprotokollet.

Johan Malmström tycker inte att besiktningsmannen som gjorde den första besiktningen, före köpet, kan lastas för att de allvarliga skadorna inte upptäcktes.

– Det hade krävts röntgenblick för att kunna se hur illa det var ställt, säger Johan Malmström.

Sedan de flyttat in i huset har Ann-Christin Larsson fått diagnosen leukemi och också genomgått en benmärgstransplantation. Operationen och medicineringen efter den innebär att hennes immunförsvar är kraftigt nedsatt. Hon får inte ens gå in i huset.

Familjen, två vuxna och fyra barn, bor nu i en trerummare i centrala Gävle. Länsförsäkringar betalar den under tre månader men sedan får de betala själva. Det har de inte råd med hur länge som helst.

Nyligen har de också fått besked om att säljarens så kallade överlåtelseförsäkring inte gäller i det här fallet. Felet klassas inte som ett dolt fel, eftersom det fanns synliga indikationer på en fuktskada.

Att renovera och sanera huset beräknas kosta 250-300 000 kronor. Mats Larsson har haft kontakt med banken, som är beredd att låna ut pengar, men inte till allt. Och när familjen kan flytta in igen vet han inte.

– Jag vet inte vart vi ska ta vägen. Vi får väl sova i bilen.

Mer läsning

Annons