Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapplöpning om fiskcertifiering

Gävleföretaget Royal Foods ska bli först i landet att sälja fisk med en ny ansvarscertifiering. Men konkurrenterna ligger hack i häl och hävdar även de att de blir först.

Annons

I somras berättade Gefle Dagblad om gävleföretaget som redan då planerade en lansering av pangasiusmal med certifieringen ASC, Aquaculture Stewardship Council. Certifieringen är en global märkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter som ställer krav på arbetsförhållanden, ansvarsfullt användande av foderfisk och begränsningar av övergödande näringsämnen vid odlande. Den började gälla i augusti i år.

Men nu verkar det som att gävleföretaget är nära att bli omsprunget av konkurrenterna. Både Lobster som säljer till Citygross och Ullmo som säljer till Netto och Ica ligger hack i häl. Rolf Larsson, vd på Royal Foods, är dock inte orolig.

– Ska de komma före oss måste de flyga in en container med fisk. Och då blir fisken väldigt dyr att köpa.

Royal Food räknar med att ha den ASC-märkta fisken ute i Ica-butiker under andra veckan av januari. Men det gör även Ullmo. Citygross räknar med att ha fisken i butiken i slutet av samma månad. Vem som blir först återstår alltså att se.

Mer läsning

Annons